Zanimivosti

Za otroško sobo izberite TOLE!

Promocijsko gradivo
5. 9. 2016, 06.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ker je svetloba ključnega pomena v otroški sobi, z njo nikar ne varčujte!

Ker otroci preživijo največ časa v sobi ... 
... je pomembno, da svetlobo v njihovi sobi postavite na prvo mesto. Ker zelo veliko časa sami in s svojimi prijatelji preživijo prav tam, je pomembno, da imajo dovolj svetlobe. Tako bo prostor še bolj prijeten za igro pa tudi za učenje. 


Uporabite domišljijo, pričarajte jim svoj svet
Ker otroci cenijo prostor, ki je namenjen samo njim, je prav, da upoštevate tudi njihove želje. Zato si za načrtovanje vzemite nekaj več domišljije in časa ter prisluhnite tudi njim. 

Otroška soba je bivalni prostor!
Njihova soba je veliko več kot le spalnica. Je kraj, kjer lahko počnejo tisoč in eno stvar, saj tam preživijo veliko časa. 

Za bivalne prostore zahtevajo slovenski tehnični predpisi najmanj 20% okenskih odprtin glede na tloris prostora.


Za šolarje je najboljša naravna svetloba
Če sledite temu pravilu, potem veste, da je strešna okna najbolje postaviti tik nad pisalni mizo, saj je naravna svetloba najbolj zdrava za oči. 

Prav tako, kot je pomembna svetloba, pa je pomemben tudi svež zrak. Zato bodite pri izbiri oken pozorni tudi na to. Strešna okna s prezračevalno loputo omogočajo zračenje pri vodotesno zaprtem oknu in zagotavljajo svež zrak. Za avtomatizacijo zračenja je strešno okno mogoče opremiti z elektro motorjem in senzorjem za dež, ki zapre strešno okno takoj, ko nanj pade nekaj kapljic dežja.

Raziskave so pokazale: če podvojimo dotok svežega zraka v prostor se učne sposobnosti otrok izboljšajo za 15 %. Rezultati nalog, ki zahtevajo koncentracijo, spomin in kreativnost so odvisni tudi od kakovost zraka v prostoru.


Bivalni prostor in spalnica obenem

Za opoldanski počitek malčkov ali daljši nedeljski spanec najstnikov morajo biti okna opremljena s senčili za temnenje. Senčilo, ki se popolnoma prilega strešnemu oknu, narejeno iz materiala, ki ne prepušča svetlobe je najboljša opcija.