Obiskovalci iz globin

VIDEO: Kiti ob istrski obali

M.K.
25. 8. 2016, 10.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V morju blizu Rovinja so včeraj zvečer opazili tri velike kite glavače, ki so plavali blizu ene od panoramskih ladij. Ti veliki sesalci sicer redko zaidejo na sever Jadrana.

Facebook

Hrvaški Inštitut za raziskovanje in zaščito morja Plavi svijet je na Facebooku objavil vest, da so včeraj dobili fotografije skupine najmanj treh kitov glavačev (Physeter macrocephalus), ki so jih posneli blizu obale pri Rovinju. Verjetno gre za živali, ki so izgubile orientacijo in se poskušajo vrniti v globlje morje.

Glede na to, da gre za živali, ki običajno živijo na območjih, kjer je morje globoko več kot 1000 metrov, jim v severnem Jadranu grozi, da nasedejo in poginejo.

Spomnili so tudi, da se je pojav kitov glavačev v severnem Jadranu večkrat končal tragično za tega sesalca, ki je ena največjih morskih živali, na primer v letih 2000 in 2014 na severni jadranski obali Italije.

Kit glavač je največji predstavnik zobatih kitov in tudi največja živeča zobata žival. Zraste do 18 metrov.  Kit glavač je osrednji lik Melvillovega romana Moby Dick.

Sodelavci inštituta si prizadevajo, da bi tej skupini kitov omogočili varen izhod iz Jadranskega morja, zato prosijo vse, ki bi jih opazili, naj to čimprej sporočijo, da bodo lahko sledili njihovemu gibanju in ustrezno posredovali.

V primeru, da jih opazite, po možnosti naredite foto ali video posnetek in zabeležite točno lokacijo, smer gibanja in čas. Te informacije čimprej posredujte na telefon inštituta Plavi svijet 051 604666 ili 091 4637424, email info@plavi-svijet.org.

Informacije lahko posredujete tudi preko aplikacije za mobilne naprave, ki jo lahko prevzamete na spletni strani www.plavi-svijet.org/partnerstvozamore.