Shots

Neodvisni kratki filmi v Slovenj Gradcu

ud
11. 8. 2016, 21.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pred kratkim je v Slovenj Gradcu potekal prvi mednarodni festival neodvisnega kratkega filma Shots. Predvajali so kar 22 filmov različnih žanrov.

Nika Hölcl
S festivalom so želeli poudariti neodvisne in nizkoproračunske filme.

Festival je potekal v intimnem in sproščenem vzdušju v čajnici Peč, ki stoji v središču tega koroškega mesta. Program festivala je bil sestavljen iz 22 filmov z vsega sveta – iz ZDA, Belgije, Francije, dva pa sta bila slovenska. Za sestavo programa je bil zaslužen koroški režiser in scenarist Tomo Novosel. Za pripravo programa je pregledal namreč kar 300 filmov iz 64 držav. Filmi, ki so bili izbrani za festival, so bili dolgi od dveh do celo 35 minut, povprečno pa so trajali okoli 20 minut. Novosel je želel s festivalom poudariti neodvisne in nizkoproračunske filme.

Režiser

Novosel se je s kratkim igranim filmom Rezbar predstavil na kar 20 festivalih. Zanj je prejel pet mednarodnih nagrad. Zdaj je že v Sarajevu, kjer snema dokumentarni film o bosanskem književniku Admiralu Mahiću. Sredstva za ta film je zbral s fotografiranjem portretov ob piškotih in kavi. 

Nagrade

Nika Hölcl

Festivala so se udeležili številni avtorji, ki so si ogledali koroške turistične znamenitosti. Podeljevale pa so se tudi nagrade. Nagrado za najboljšo glasbo je dobil Mario Garefo za film The Man Who Fed His Shadow (Grčija), nagrado za najboljšega igralca Graziano Piazza (The Surrender (Italija)), za najboljši film Christian E. Christiansen za A Perfect Day (Danska), za sliko/fotografijo Christian E. Christiansen za A Perfect Day (Danska), za najboljšo zgodbo/scenarij Jure Bradeško za Kolpa Kupa Koupa (Slovenija) in za najboljši film po izbiri občinstva Marco Gadge za He and She (Nemčija). 

Tekstilna razstava

Dva tedna pred začetkom festivala je Andreja Kragelnik odprla tekstilno razstavo na prostem na temo filmov, ki so bili sprejeti na festival. Namen razstave je bil spodbuditi mimoidoče k ogledu filmov na festivalu. Prav tako so z razstavo želeli presenetiti avtorje filmov, ki so festival nato obiskali.

Nika Hölcl
Andreja Kragelnik je dva tedna pred začetkom festivala odprla tekstilno razstavo na temo filmov.