ČUDEŽ

Velika piramida v Gizi

ud
3. 7. 2016, 10.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Velika piramida v Gizi je eden izmed sedmih čudes starodavnega sveta. Ena njena majhna napaka pa je definitivno malo manj čudežna.

Wikipedia
Egiptologi verjamejo, da so bile piramide zgrajene kot grobovi.

Twitter
Egiptologi upajo, da bodo kmalu izvedeli več o orodjih in tehnologiji, ki so ju uporabljali Egipčani.

Ogromna struktura je bila zgrajena pred več kot 4500 leti in je najstarejša in največja od treh piramid v Gizi v Egiptu. Pogosto jo hvalijo kot velik čudež oblikovanja ter je edina od piramid, ki je v veliki meri ostala ohranjena. Je neverjeten spomenik, vendar ima eno majhno konstrukcijsko napako, ki vznemirja kar nekaj ljudi.

STRANICA

Nove raziskave egiptovske ikone so pokazale, da ima piramida zahodno stranico nekoliko daljšo od vzhodne. To pomeni, da njena osnova dejansko ni popoln kvadrat, kot so do zdaj mislili. Deformirano čudo je zgrešeno za samo 14,1 centimetra, kar pa je dovolj, da podre vse popolne dimenzije te 139 metrov visoke piramide.

TEŽAVE

Inženir Glen Dash je bil del ekipe, ki je raziskovala to napako. Naloga pa še zdaleč ni bila tako lahka, kot se zdi na prvi pogled. Dash je pojasnil, da je apneno ohišje razpadlo, zaradi česar je bilo zelo težko natančno izmeriti stranice. »Večino kamnov ohišja piramide so odstranili že pred stoletji in jo pustili takšno, kot jo vidimo danes. Ampak vidimo jo brez svoje prvotne 'lupine',« je dejal.

SKRIVNOSTNO

Toda piramide v Gizi so še vedno zavite v skrivnost. Znanstveniki so negotovi glede baze. Zakaj je osnova končala tako deformirana ter zakaj je bila ta struktura sploh zgrajena? »Upamo, da bomo na koncu ugotovili, kako so Egipčani sploh zgradili piramido s takšno natančnostjo. Prav tako pričakujemo, da bomo izvedeli več o orodju in tehnologiji, ki so ju imeli na voljo,« je dodal Dash.

wikipedia
Piramida v Gizi je veljala za najvišjo zgradbo, ki jo je zgradil človek, več kot 3800 let.

NAMEN

Egiptologi pa verjamejo, da so bile piramide zgrajene kot grob. Za gradnjo ene piramide so porabili od 10 do 20 let. Prav tako menijo, da so bile piramide večje, kot so danes. V višino naj bi segale 147 metrov, kar pomeni, da so bile najvišja zgradba, ki jo je zgradil človek, več kot 3800 let. Toda sčasoma so se deli piramide zmanjšali in propadli. Približno 7,6 metra apnenca je padlo s piramide, odkar je bila zgrajena. Mislite, da bi bili Egipčani zaskrbljeni, če bi vedeli za napako?