Nostalgične figurice

Igračke dobile muzej

sn
19. 6. 2016, 13.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Starejši bralci se spominjajo obdobja okrog sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je bila v Jugoslaviji prava manija zbiranja značk. Izdelovalo se jih je za vse priložnosti, tako za glasbene dogodke kot za politične kongrese.

Svet24
Priljubljenost PEZ-figuric je spodbudilo dejstvo, da v času, ko so se pojavile, na tržišču ni bilo niti približno toliko igrač kot danes.

Mladen Loboda, soustvarjalec PEZ-figuric: »Kot edini na svetu do tedaj smo naredili PEZ-figurico Vučko kot maskoto zimskih olimpijskih iger v Sarajevu.« 

V istem času so se pojavili tudi zbiralci PEZ-figuric, ki so včlanjeni celo v mednarodna združenja ljubiteljev PEZ-izdelkov. Te figurice je pri nas leta proizvajala in prodajala Kolinska. Marsikdo od naših bralcev je verjetno zrasel ob teh igračkah in sladkarijah, v glavah pa še vedno zveni slogan Igrajte se s PEZ-figuricami, sladkajte se s PEZ-bomboni.

V takratni Kolinski so bili pri uvajanju teh igračk sladkarij na trg zelo inovativni. Že takrat so ustanovili PEZ-klub in omogočili članom, da so po ugodnih cenah kupovali klubske artikle, od pelerin, majic in kap do ročnih ur. Pravzaprav je takratna Kolinska orala ledino zdajšnjim klubom nakupovalcev in karticam ugodnosti.

Svet24
Ivan se vsakega obiskovalca, ki ga zanima njegova zbirka, srčno razveseli.

Svetovni rekord

»Spominjam se, kakšen uspeh smo dosegli, ko smo dali na trg PEZ-avtomobilčke, ker je podobnih igrač takrat seveda primanjkovalo. Prav tako smo izdelali PEZ-značke. Značke 15 najbolj prodajanih PEZ-figuric smo zapakirali v vrečko z dvema figuricama in prodali prek tri milijone teh pakiranj. To je pomenilo več kot tri milijone PEZ-značk. Postavili smo svetovni rekord, saj take količine značk v takratnem obdobju ni prodal nihče niti niso bile izdelane v taki količini, niti za partijske kongrese,« se spominja Mladen Loboda, takratni produktni vodja, ki je v Kolinski skrbel in si izmišljal različne akcije za boljšo prodajo PEZ-izdelkov.

Svet24
Kot se danes poslovni razgovori začenjajo z izmenjavo vizitk, so se nekdaj z izmenjavo značk.

Zabavna druženja

Danes PEZ-figurice pri nas skrbno varuje Ivan Jurjevič iz Drašče vasi na Dolenjskem, ki se je že leta 1990 odločil, da bo napel vse sile in začel zbirati PEZ-figurice in različna PEZ-obeležja ter se vključil v mednarodno izmenjavo. Že deseto leto zapored tudi organizira sejem Colecta v Ljubljani, kamor je na menjavo PEZ-izdelkov privabil že somišljenike iz Amerike, Švedske, Nemčije, Avstrije, Francije in azijskih držav, sam pa se redno udeležuje njihovih srečanj.

Zaradi ogromnega števila figuric je bil Ivan Jurjevič prisiljen odpreti muzej. 

Ivan pravi, da ima danes že toliko PEZ-figuric in PEZ-spominkov, da jih ne more niti prešteti. Tako je bil dobesedno prisiljen odpreti »muzej«, ki ga iz dneva v dan dopolnjuje in je res pravi zaklad, prijeten za oči tako otrokom kot njihovim staršem.

Pred dnevi, ko je odprtje muzeja potekalo, je Ivan na slovesnost povabil tudi ekipo, ki je bila ob času nastanka PEZ v Kolinski poleg, saj gre navsezadnje za ljudi, ki so mu s svojo dejavnostjo naredili življenje zelo zanimivo in pisano.

Svet24
PEZ-figurice se menjajo na srečanjih, ki se jih udeležujejo ljudje z vsega sveta.