Letalska industrija

VIDEO IN FOTO: "Imamo novo letalo, ki je boljše od Airbusa in Boeinga"

M.K.
9. 6. 2016, 09.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V vzhodnosibirskem Irkutsku, dobrih 4000 km vzhodno od Moskve, so včeraj v obratih letalskega proizvajalca Korporacija Irkut predstavili novo rusko potniško letalo MS-21. Proizvajalci so prepričani, da letalska industrija odslej ne bo več ista

Profimedia
Tudi ruski premier Dmitrij Medvedev je prepričan, da imajo zdaj letalo, ki je boljše od Airbusa in Boeinga.

Na svečani predstavitvi letala je govoril tudi ruski premier Dimitrij Medvedev.
"Popolnoma prepričan sem, da bo to letalo postalo ponos ruskega civilnega letalstva in da bodo tako naši državljani kot tujci uživali v letenju z MS-21," je povedal ruski premier.

Profimedia

Potniško letalo MS-21 naj bi začeli serijsko proizvajati in je konkurenčno Suhojevemu "super jetu", prav tako ruskemu letalu istega razreda. Skupaj ga razvijata in ga bosta izdelovala ruska proizvajalca letal Irkut in Jakovljev. Kot načrtujejo, naj bi na ruskem tržišču zamenjal potniški letali Tu-204 in Tu-154B/M.

Profimedia

Na trgu bodo ponudili dve različici, večje MS-21-300 za 160 do 211 potnikov, in manjšo izvedbo MS-21-200, ki bo lahko sprejela od 130 do 165 potnikov. Po poročanju državnih medijev, je podjetje Irkut že sklenilo več pogodb z domačimi in tujimi letalskimi družbami, prva letala pa naj bi dobavili v leta 2018. Računajo, da bodo pri ruskih prevoznikih konkurenčni Airbusom A320 in Boeing 737. Rusi naj bi imeli že kar 175 prednaročil, prvi kupec pa je Aeroflot s kar 50 letali MS-21.

Profimedia

Proizvajalec zatrjuje, da bo letalo zmoglo preleteti do 6.400 kilometrov, operativni stroški letov pa naj bi bili do 15 odstotkov manjši od tistih, ki jih imajo letala današnje generacije.

"To letalo ni izdelano iz kovine, temveč iz kompozitnih materialov. To nam omogoča, da zrakoplov oblikujemo na poseben način. Letalo je zato precej lažje in bolj trdno, kar je velik napredek v naši letalski industriji," je pojasnil podpredsednik podjetja Irkut Vladimir Volkov.

Prvi polet naj bi z letalom opravili že letos, začetek serijske proizvodnje pa načrtujejo prihodnje leto.