Preverjanje identitete

Zmeda: Italijanom "podtaknili" napačnega?

T.L.
9. 6. 2016, 10.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Italijani nimajo v svojih rokah Generala, znanega tihotapca z ljudmi.

NCA /Polizia di stato
Morali bi prijeti Mereda Medhanieja (levo), vse pa kaže, da imajo Mereda Tesfamariama.

Po veliki medijski najavi, da so italijanskim oblastem predali Mereda Medhanieja, poznanega tudi pod imenom General, enega glavnih ljudi, ki je tihotapil migrante iz Afrike v Evropo, se je izkazalo, da to očitno ne drži. Da iz Sudana ni pripotoval eden od največjih trgovcev s človeško stisko, ampak Mered Tesfamariam. Tako trdi britanska National Crime Agency (NCA), ki naj bi jo o resnični identiteti človeka na fotografijah, obvestili prijatelji izročenega moškega.

Italijanske oblasti pa o tem, da v rokah nimajo pravega moža oziroma, da Britanci še preverjajo identiteto osumljenega menda še ne vedo nič in so prepričane, da imajo v rokah pravega moža, poroča britanski BBC.

Prijatelj Italijanom izročenega moškega je za BBC dejal, da je moški nedolžen in da gre za primer napačne identitete. Agencija NCA je še sporočila, da so osumljenca izsledili na naslovu v sudanski prestolnici Kartum, kjer so ga tudi aretirali. Fotografije osumljenca pa je medijem posredovala italijanska policija.

Begunec in ne tihotapec?

Novinar Meron Estefanos, ki je lani opravil intervju z Meredom, je za švedske medije povedal, da na fotografijah ni iskani tihotapec ljudi, ampak 28-letnik z enakim imenom. Italiji naj bi tako imeli v rokah begunca, ki se je nahajal v Kartumu.

Tožilci Mereda obtožujejo, da je vodil tihotapsko mrežo skupaj z Etiopijcem, ki je še na begu. Dvojica je obtožena, da sta kupovala ugrabljene migrante od drugih tolp in jih na komaj plovnih barkah pošiljala preko Sredozemskega morja v Evropo.