Prvak

Andrej prišel, videl in trikrat zmagal

J.P.
31. 5. 2016, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tri dni je Andrej Baković preživel na Ravnah na Koroškem. Trije dnevi, tri zmage in nov naslov državnega prvaka.

Facebook
Andrej Baković je še enkrat več stopil na najvišjo stopničko.

Osebni arhiv Andreja Bakovića
Andrej čakajo še kvalifikacije za letošnje olimpijske igre.

Če steče beseda o slovenskem boksu in aktualnih borcih, ki gradijo njegovo zgodbo, ne moremo mimo Andreja Bakovića, boksarja s pregovorno zagonetenim levim stavom. Šestindvajsetletni Ljubljančan je predlani poskrbel za enega od odmevnejših dogodkov v slovenskem amaterskem boksu – porazil je dolgoletnega prvaka Aljaža Venka v kategoriji do 75 kilogramov.

Andrej se je sicer še kot kadet ovenčal s tem laskavim naslovom, takrat še v kategoriji do 64 kilogramov. Teče 12. leto njegovega ukvarjanja z »žlahtno veščino«. V tem času je nanizal nekaj čez 50 borb med bolj odmevnimi so nastopi na mladinskem evropskem prvenstvu leta 2008, kjer je porazil bolj izkušenega črnogorskega nasprotnika, članskem evropskem prvenstvu v Moskvi ter lani na evropskem prvenstvu v Bolgariji. Vmes si je vzel tri leta premora, nekaj časa so terjale tudi poškodbe. Večji del svoje boksarske kariere je član Boksarskega kluba Tivoli, kjer trenira pod taktirko Slobodana Anđelića.

Osebni arhiv Andreja Bakovića
Že šestic državni pravk

25. državno prvenstvo v boksu

Nazaj k trem omenjenim dnevom. V petek, soboto in nedeljo se je na Ravnah na Koroškem odvilo 25. državno prvenstvo v boksu. Da bi se ovenčal s še enim naslovom državnega prvaka, je moral nadigrati tri nasprotnike. V petek ga je čakal Fran Firer iz Boksarskega kluba Legionar. »Nazadnje sem boksal pred dvema meseca v Konexu (Konex Center v Ljubljani, op. a.) proti Venku,« je povedal Andrej in dodal, da je začel previdno. Slavil je z enoglasno sodniško odločitvijo in napredoval v polfinale. V soboto sta si iz oči v oči zrla z Jako Martinčičem iz Boksarskega kluba Ljubljana. Andreju je »steklo«, kot je dejal. Martinčiču je sodnik moral šteti kar trikrat – najprej v drugi, nato še dvakrat v tretji rundi –, borba pa se je končala s tehničnim nokavtom, ko je v ring iz nasprotnikovega kota priletela brisača. Čakal ga je le še Aljaž Venko, eden glavnih adutov Boks kluba Slovenska Bistrica in slovenskega boksa. »To je bila do sedaj najina najboljša borba,« je o njunem finalnem podvigu povedal Andrej. »Bolj sem se spustil v borbo, nisem delal le tehnično.« Ko je bilo borbe konec je vedel, da je zmagal. Ni se motil. Andrej Baković, slovenski državni prvak v boksu. Že šestic.

Še kvalifikacije

Andrej je včeraj počival, danes pa se je že vrnil v telovadnico. Čakajo ga namreč kvalifikacije za letošnje olimpijske igre, ki bodo v Bakuju, prestolnici Azerbajdžana, potekale med 14. in 26. junijem. Je bržda najverjetnejši kandidat za boksarja, ki bo Slovenijo kot prvi v tej disciplini zastopal na olimpijskih igrah.