Spektakularno

VIDEO: Poglejte, kako so potopili Titovo ladjo

M.K.
22. 5. 2016, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Več tisoč ljudi si je včeraj ogledalo potapljanje admiralske ladje jugoslovanske vojne mornarice pri rtu Kamenjaku blizu Premanture.

You Tube screenshot
Prizor potopitve je bil spektakularen.

Ladja, ki je bila nekdaj ponos jugoslovanskih narodov in na kateri je Tito v svojem salonu gostil politične voditelje in kronane glave, je v dobrih dveh minutah potonila pod morsko gladino, pospremljena z godbo na pihala in glasnim ploskanjem tisoče radovednežev.

85 metrov dolgo ladjo so potopili 150 metrov od obale ne 30 metrov globine. Admiralsko ladjo Vis so potopili ob zvokih godbe na pihala. Ladja Titove bojne flote je bila zgrajena v ladjedelnici Uljanik leta 1956.

 Postopek potopitve se je začel včeraj okrog 13. ure v zalivu Polje, ob varnostnih ukrepih policije in luške kapetanije. Na morju pa tudi ob navzočnosti vojske.

Množica Puljčanov in turistov je poskušala spremljati dogodek iz lastnih plovil. Po eksploziji, ki je naluknjala trup ladje, je nekdanja lepotica hitro potonila. 

Lastnik ladje Arsen Brajković je povedal, da bo ladja odslej prava podmorska znamenitost. Brajković je ladjo kupil leta 2002 v Črni gori, po letih načrtovanja, da bi jo preuredil v luksuzno jahto, pa se je naposled odločil, da jo potopi.