Nenavadno bitje

V najglobljem delu ocena posneli novo živalsko vrsto

M.K.
30. 4. 2016, 14.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V največji globini pod morjem in najnižji točki na Zemlji, v Marianskem jarku, ki je globok 11 kilometrov, so odkrili novo življenjsko vrsto.

YouTube
Nenavadno bitje iz globin Marianskega jarka.

Dno Marianskega jarka, najglobljega mesta Zemlji, skriva številne skrivnosti. To je še vedno precej malo raziskano območje, na katerem so doslej našli več nenavadnih živalskih vrst. Najnovejša med njimi je meduza z dvema vrstama tipalk o kateri znanstveniki menijo, da gre za povsem novo vrsto. Domnevajo, da sodi v rod crossota, kaj več od tega pa še ne vedo.

Video so posneli raziskovalci z ladje Okeanos Explorer ameriške organizacije National oceanic and atmospheric administration (NOAA). Trenutno zbirajo podatke o manj znanih podvodnih področjih okrog Marianskega jarka, ki je dolga 2550 kilometrov, v širino pa meri 96 kilometrov. V času od 20. aprila do 10. julija bodo raziskovali globoke kotanje, vulkane, morske korale, podvodna gorovja, pa tudi samo področje jarka, piše britanski Daily Mail.

Marianski jarek je najgloblji poznani del svetovnih oceanov in najnižja točka površja Zemljine skorje. Leži na dnu severozahodnega Tihega oceana, vzhodno od Marianskega otočja, v bližini otočja Guam. Jarek je meja med dvema tektonskima ploščama, in sicer tam, kjer se Tihooceanska plošča podriva pod Filipinsko ploščo. Globina 10.911 m pod gladino morja je mnogo večja od nadmorske višine Mount Everesta.