Dobro je vedeti

Tako koristni so … bananini olupki

P. L.
30. 4. 2016, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Banane veljajo za zelo zdrav sadež, so bogate z vitamini, minerali, vlakninami, poleg tega pa so zelo okusne in nasitne. Telesu dajejo energijo, lepšajo videz kože, urejajo prebavo, preprečujejo razvoj depresije, krepijo kosti.

Profimedia
Nekateri bananine olupke uporabljajo celo v prehrani. Ob lepi in zdravi bananini sredici se nam res splača spoznati še njen ovoj.

A najbrž ne pomislite, da bi shranili olupke, potem ko si privoščite banano. No, po prebranem jih zagotovo boste. Zelo so koristni! Nekateri jih uporabljajo tudi v prehrani, iz njih pripravljajo čaj, ki naj bi bil celo bolj zdravilen od okusne sredice.

Na katere načine lahko torej uporabimo banano in bananine olupke?

Proti aknam

Banane imajo v olupkih sok, ekstrakt, ki je naravni antibiotik. Na kožo deluje protivnetno in jo zdravi. Zato lahko bananine olupke uporabite za zdravljenje aken pa tudi drugih nepravilnosti in nevšečnosti na koži. Z notranjostjo olupka nežno masirajte obraz nekaj minut. Ne izpirajte, ampak pustite delovati vsaj dve uri, lahko pa tudi čez noč. Zjutraj sperite obraz s toplo vodo. Ponavljajte večkrat na teden. Koža bo hitro čistejša, sijoča, zdrava.

Težave, ki jih povzroča predmenstrualni sindrom

Iz bananinih olupkov si lahko pripravite čaj. Skuhajte olupek, počakajte, da se nekoliko ohladi, precedite in popijte tekočino. V olupku je polno kalija, ki preprečuje napihnjenost in zastajanje vode v telesu. Lajša torej tudi negativne učinke PMS.

Pomaga pri pikih komarjev

Še posebno poleti vam lahko olupki banane pridejo zelo prav. Če vas piči komar, podrgnite po mestu pika z notranjo stranjo olupka. Masirajte eno minuto s krožnimi gibi. Srbečica, oteklina in rdečica bodo hitro izginile.

Proti luskavici

Banana je tudi odlično naravno zdravilo proti luskavici. Površino kože, ki jo je prizadela luskavica, nekaj minut nežno drgnite z notranjostjo olupka zrele banane; ponavljajte dvakrat na dan in vztrajajte. Tako boste kožo nahranili in navlažili pa tudi občutno zmanjšali srbečico in rdečico. Že v nekaj dneh bodo vidni prvi rezultati. Poskusite!

Odstranjuje bradavice

Olupki vam lahko pomagajo tudi pri odstranjevanju nadležnih bradavic. Bodite vztrajni in uspelo vam bo. Nasvet je preprost: odrežite nekaj bananinega olupka, z notranjo stranjo ga položite na bradavico, pritrdite s povojem in pustite čez noč. Zjutraj odstranite in operite. Ponavljajte.

Očistite čevlje

Bananin olupek je tudi odlično čistilo za čevlje. Če so ti umazani, podrgnite po njih z notranjostjo bananinega olupka in spet bodo sijoči. Če vam to pride v navado vsakič, ko pojeste banano, boste postali celo znani po tem, kako imate vedno lepo negovane čevlje.

Gnojilo za rože

Ko presajate rože, dajte v zemljo bananin olupek. To je naravno gnojilo, ki pospešuje rast in cvetenje.