Zanimivosti

Sonce daje, lahko pa tudi vzame - nas bo pokončalo?

J.P.
26. 3. 2016, 16.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Izbruhi ognjenih plamenov na Soncu so jo človeštvu v preteklosti že zagodli. Strokovnjaki pa opozarjajo, da bi tak pojav, če bi seveda lahko bil dovolj potenten, lahko uničil Zemljo.

Energija se sprošča v obliki izbruhov.

Če bi takšen izbruh Zemljo doletel danes, bi posledice lahko bile katastrofalne. 

Strokovnjaki z danske univerze Aarhaus so proučili magnetna polja skoraj 100.000 zvezd, da so lahko izračunali verjetnost takšnega scenarija. »Tako zelo potentnih izbruhov na zvezdah, katerih magnetna polja so primerljiva s Sončevim, nismo pričakovali. To pomeni, da bi se lahko tak izbruh zgodil v naši neposredni bližini,« je dejal astrofizik Christoffer Karoff.

Od vseh zvezd s »super izbruhi«, ki so jih danski strokovnjaki proučili, jih ima le približno deset odstotkov magnetno polje primerljivo ali šibkejše od Sončevega. Kar pomeni, da se lahko tudi v Sončevi atmosferi zgodi eksplozija ozirom super izbruh, čeprav je to le malo verjetno. Če bi takšen izbruh Zemljo doletel danes, bi posledice lahko bile katastrofalne. Ne le za elektronsko opremo, temveč tudi za samo atmosfero, ki vzdržuje življenje.

Je to doletelo rdeči planet?

Strokovnjaki z Univerze v Warwicku so pred časom ugotavljali, da je atmosfera Marsa izginila ravno zaradi niza takšni eksplozij iz Sončeve zunanje atmosfere. Oni so sicer dejali, da nevarnosti za Zemljo ni, saj da je atmosfera našega planeta debelejša, kot pa je bila atmosfera Marsa.