Zanimivosti

Poslastice za naše lase

mo
26. 3. 2016, 10.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Opoldne pica, vmes tablica čokolade in zvečer po možnosti že pripravljena hrana iz mikrovalovne pečice – vse to telesu prav nič ne ugaja in se nam bo prej ali slej maščevalo.

dreamstime
V naših krajih tako priljubljeni brokoli je zaradi vsebnosti vitamin C za lase zlata vreden.

Brez vitaminov, mineralnih snovi in oligoelementov našemu organizmu primanjkuje moči, saj celice niso pravilno preskrbljene z energijo. Posledice so vidne kaj hitro: lasje izgubijo lesk in volumen ter postanejo ohlapni. Najboljša zaveznika las, nohtov in kože sta namreč vitamin B in biotin, ki pomagata pri izgradnji keratina v laseh in nohtih. In kje lahko najdemo ti dve sestavini?

Na prvem mestu je ananas – ta eksotični sadež je bogat tudi s kalijem, železom in cinkom, takoj za njim pa je po pomembnosti za lase avokado, vsebuje prav tako veliko vitamina B in biotina. Za zajtrk pogosto jemo ovsene kosmiče in lasje so nam za to hvaležni, saj jih tako oskrbimo z vitaminoma B2 in B6, skrbnikoma zdravja telesa in las.

Kadar naročamo kitajsko hrano, naj vsebuje gobe šitake, bombo vitamina B. 

Kvas vsebuje veliko lepotilnega vitamina H, znanega tudi pod imenom biotin – ta ne krepi le las, temveč tudi nohte.

Vsaj občasno si na jedilniku omislimo morske alge, ki vsebujejo okoli 40 vrst mineralnih snovi in oligoelementov; med lupinarji pa so za lase najboljši škampi, ki vsebujejo veliko cinka, pomembnega minerala, ki zagotavlja svetleče in polne lase. (mo, foto: dreamstime)