Zanimivosti

Hiša lepih rož

sn
26. 3. 2016, 12.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Druga polovica marca je čas, ko se narava vidno prebuja in privabi vrtičkarje, ki začno s snovanjem načrta, katere rastline bodo letos gojili na vrtu. Višje temperature spodbudijo k obisku vrtnega centra, ogledovanju, seznanjenju z novostmi in razmišljanju, kaj bi bilo letos najbolj primerno zasaditi na vrt. Kako poteka trenutni vroči vrtičkarski utrip, smo povprašali gospoda Lojzeta Gašperlina, direktorja vrtnega centra Gašperlin.

svet24
Zaposleni v Vrtnem centru Gašperlin vsako leto zasadijo svoje balkone in okna z rastlinami, ki jih izberejo sami.

Je bila zima za vas mrtva sezona ali je bilo v centru vseeno živahno?

V vrtnem centru Gašperlin radi poskrbimo, da naši obiskovalci vse leto najdejo vsebine, ki so zanimive in aktualne za čas, v katerem trenutno živimo.

Pozimi, ko se več časa zadržujemo v zaprtih prostorih, smo pripravili razstavo rastlin AIR SO PURE, ki so naravni čistilci zraka. V okviru razstave je potekala tudi velika nagradna igra, kjer so izžrebani udeleženci prejeli deset čudovitih, velikih sobnih rastlin.

O tem, da so sobne rastline koristne za naše zdravje, ni treba posebej govoriti, a zanimivo je, da so nekatere še posebej dobri in naravni čistilci zraka v zaprtih bivalnih prostorih, kjer se nabere veliko snovi, ki uničujejo naše zdravje in povzročajo slabo počutje. Sobivanje z rastlinami pa ima za posledico dobro počutje, manj stresa in manj najrazličnejših obolenj, ki so povezana z dihali, glavoboli in splošnim razpoloženjem.

Svet24
Radi posegajo po novostih, da jih sami preizkusijo in potem svetujejo strankam iz prve roke.

Kdaj je za vas pravi začetek pomladne sezone – s prodajo semen za zgodnjo solato ali s trobenticami in ciklamami za na okenske police ali s čim tretjim?

Vse našteto ima svoje mesto in čas, glede na prebujanje narave in praznike, ki se v zvrstijo v spomladanskem času. Slovenci v primerjavi z drugimi evropskimi narodi še vedno premalo posegamo po zgodnjepomladanskih rastlinah, ki v zunanjih nasadih, okrasnih posodah in koritih nadomestijo jesenske. Jeseni zasadimo rastline, med katerimi nekatere propadejo, in prav trobentice, narcise, ranunkule in druge znanilke pomladi so kot nalašč, da jih zamenjajo in tako počakajo na nasad poletnega balkonskega cvetja.

Vrtičkarsko vrvenje tik pred zdajci

Pred vrati je sezona nakupov balkonskega cvetja, sledi sezona cvetja in trajnic za na vrt. Zelo veliko povpraševanje je tudi po sadnem drevju in jagodičevju, kjer so na voljo številne novosti in posebnosti, ki so doslej veljale za mediteranske ali celo eksotične rastline, ki pa se lahko sadijo tudi pri nas, ker so sorte prilagojene našim podnebnim razmeram. Obenem je seveda tudi sezona vrtičkarjev, ki kupujejo semena, sadike zelenjave in vse, kar potrebujejo za gojenje zelenjave, začimb in zelišč.

Verjetno tudi v vrtnarstvu, sadjarstvu in cvetličarstvu obstajajo modne smernice. Kako jim sledite?

Vrtni center Gašperlin je član PVD (Profesionalna vrtnarska družba), v katero je včlanjenih 28 vrtnih centrov, vrtnarij in cvetličarn po vsej Sloveniji. V združenju poskrbimo, da imamo nekatere novosti samo člani združenja, saj jih je na trgu zelo malo, ker so nove. V teh dneh imamo v vrtnem centru že katalog Cvetje za poletje, ki je čudovito darilo za vsakega obiskovalca vrtnega centra. V katalogu so predstavljene vse obstoječe rastline in novosti letošnjega leta. Katalog je prava poslastica in paša za oči. Mnogo naših obiskovalcev ga komaj čaka, saj jim služi kot navdih za odločitev, kaj zasaditi v cvetlična korita na balkone, terase in gredice.

Modnim smernicam sledimo tudi tako, da obiskujemo specializirane sejme in razstave v tujini. Naročene imamo nekatere strokovne revije, kjer je predstavljeno vse, kar se dogaja novega v naši stroki. Obiskujejo pa nas tudi tuji in domači strokovnjaki, ki so seznanjeni z vsemi novostmi na trgu. Znanje radi širimo med naše obiskovalce, ki ga pravzaprav od nas tudi pričakujejo.

So za na vrt, okenska korita in sadovnjak letos kakšne posebne novosti, nove sorte, eksotične rastline?

Ja, kar nekaj je rastlin, ki bodo v naslednjih tednih na voljo tudi v našem vrtnem centru, a le nekaj kosov, ker je novosti tudi na evropskem trgu vedno zelo malo. Rado se zgodi, da jih zmanjka, a to največji navdušenci vedo, zato pohitijo in si priskrbijo nov izvod kataloga Cvetje za poletje in poiščejo, kar potrebujejo in si želijo za letošnjo sezono.

Morda so omembe vredni trendovski vrtički na balkonih in terasah za tiste, ki nimajo svojega pravega vrta. Gojenju zelenjave in sadja na balkonu je prilagojena celotna panoga, saj ponuja posebne rastline, ki jih gojimo na manjših površinah, ker imajo majhno, kompaktno rast in obilo pridelka. Prav tako so za to na voljo številne posode sodobnega dizajna in materialov, ki se podajo v moderni interier.

svet24
V ozadju planine, pod njimi velikanska hiša cvetja.

Kakšne so najpogostejše težave in vprašanja kupcev vašim prodajalcem?

Vprašanj je veliko, strokovnih dilem prav tako. Nekateri pa želijo le drugo mnenje in deliti svoje izkušnje z drugimi. Pogosto sprašujejo, koliko rastlin kupiti za cvetlična korita. Katero zemljo, gnojilo izbrati. Kakšne barve rastlin sodijo skupaj? In še več vprašanj se pojavi, ko rastline rastejo in se pojavijo bolezni in škodljivci, ki pa so posledica slabih rastnih razmer, v katerih rastline uspevajo, zato je izjemno pomembno, da ne varčujemo pri zemlji in gnojilih, ki jih kupimo. Če so sadike še tako kvalitetne, v slabem substratu ne bodo uspevale in obratno. Kadar rastlinam ne omogočamo optimalnih razmer za rast, takrat se pojavijo bolezni in škodljivci. Potem se začno težave.

svet24
Vrtni center Gašperlin v Suhadolah pri Komendi je v cvetju poleti in pozimi.

Je vse osebje v centru usposobljeno za dajanje nasvetov, bi običajen prodajalec sploh prišel v poštev?

Vsi naši zaposleni so visoko strokovno usposobljeni. Po izobrazbi so agronomi, vrtnarji in cvetličarji. Zaposlenim omogočamo izobraževanja, kjer svoje znanje še dodatno izpopolnjujejo. Veliko koristnih informacij izmenjajo tudi med seboj in s strankami, ki v prodajnem pogovoru povedo marsikaj, če jim prisluhnemo.

Na trgu je toliko raznovrstnih sort solate, da jo lahko gojimo vseh 12 mesecev v letu. 

Kakšne cvetlice bi vi priporočili za slovenska okna – oziroma kaj boste vi pri sebi doma letos zasadili?

Izbira cvetja za domače balkone in okenske police naj bo po načelu lastnega okusa. Najprej pogledamo barvo hiše, fasade in tej prilagodimo barvo cvetja. Najlepše so kombinacije ton v tonu. Včasih pa pristaja nekaj kontrasta, ki razbije harmonijo. To vsekakor prepuščamo posameznikom. Potem so tu še vrste in sorte rastlin, ki so bolj in manj zahtevne. Večina je primerna za vse, nekatere imajo bolj posebne zahteve, kot je kisel substrat in posebno gnojilo, a na te posebnosti naši vrtnarji opozorijo. Tisti, ki vedno kupujejo le standardne rastline, vsako leto iste, jim svetujemo, da vzamejo vsaj kakšno novo rastlino, da jo spoznajo in morda vzljubijo ter zasadijo naslednje leto.

Naši zaposleni vsako leto zasadijo svoje balkone in okna z rastlinami, ki jih izberejo sami. Radi posegajo po novostih, da jih sami preizkusijo in potem svetujejo strankam iz prve roke.

svet24