Zanimivosti

Voda iz pipe je najboljša

sn
22. 3. 2016, 21.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Marec je mesec odgovornega ravnanja z vodo, kar je tudi osrednja tema letošnjega svetovnega dneva voda, ki ga obeležujemo danes, 22. marca. Prav pa bi bilo, da bi s tem naravnim virom odgovorno ravnali vse dni v letu, saj se moramo zavedati, da ta sicer obnovljivi vir ni na voljo v neomejenih količinah.

Profimedia
Voda vpliva tudi na boljše delovanje možganov in zbranost ter spodbuja pozitivno razmišljanje, blagodejno vpliva na kožo, jo napenja in skrbi za njeno gladkost.

Zaloge vode po svetu se krčijo in danes predstavlja pitna voda samo še odstotek celotne količine vode na svetu, pri čemer 18 odstotkov svetovnega prebivalstva sploh nima dostopa do pitne vode. V Sloveniji imamo srečo, da je naša država bogata z vodnimi viri ter se po količini in kakovosti vode uvršča v sam evropski vrh. Zakaj bi torej zapravljali denar in kupovali ustekleničeno vodo, če nam doma iz pipe priteče bolj kakovostna in sveža voda?

Varovanje okolja

Med tistimi, ki imajo odnos do odgovornega ravnanja z vodo, je lahko za zgled Javno podjetje Komunala Brežice, ki je lani začelo projekt Zdravo – bolj zdravo – voda iz pipe, katerega cilj je spodbujati pitje vode iz pipe.

SVET24
Aleksander Zupančič s steklenim vrčem z logotipom projekta Zdravo – bolj zdravo – voda iz pipe

Razlogov za to je veliko, najpomembnejši so povezani z varovanjem okolja. Ustekleničena voda namreč do stokrat bolj onesnažuje okolje kot voda iz pipe. Med postopkom ustekleničenja se po vsem svetu ustvari približno 1,5 milijona ton plastičnih odpadkov, in čeprav danes že veliko odpadkov recikliramo, jih še vedno preveč konča na odlagališčih. Biološka razgradnja plastenk za vodo pa lahko traja tudi do tisoč let. Poleg tega se za izdelavo litrske plastenke v povprečju porabi četrt litra nafte in kar tri litre čiste pitne vode. »Ali ste vedeli, da 1000 litrov tega bisera, ki si ga natočimo iz domače pipe, stane toliko kot ena plastenka ustekleničene vode? In to ob dejstvu, da je voda iz plastenke manj kakovostna, kemično obdelana in je v plastični embalaži, ki jo po uporabi zavržemo. Glede na navedeno lahko štiričlanska družina samo s tem, da pije vodo iz pipe, namesto da kupuje ustekleničeno vodo, živi bolj zdravo, varuje okolje in privarčuje tudi do 2000 evrov na leto,« pove Aleksander Zupančič, direktor Komunale Brežice.

Voda iz pipe je ves čas sveža in bogata s kisikom, vsebuje minerale, ki so pomembni za normalno delovanje človeškega telesa, je nadzorovana v skladu z zakonodajo, do 100-krat manj obremenjuje okolje in ne povzroča odpadkov (kot so plastenke), ima pomembno vlogo pri uravnavanju telesne temperature, prek krvi oskrbuje celice s hranili in kisikom. 

Nadgradnja projekta

V brežiški komunali so se zato lani odločili za nadgradnjo projekta Voda iz pipe, s katerim želijo slovenska komunalna podjetja predstaviti prednosti, ki jih prinaša voda iz pipe za okolje in zdravje. S projektom Zdravo – bolj zdravo – voda iz pipe so želeli po besedah Aleksandra Zupančiča še bolj aktivno prebujati zavest o pitni vodi, ki je eden največjih biserov njihove občine: »Naša voda je ena najboljših v Sloveniji. Pridobivamo jo iz globin do 200 metrov, kjer so prodnate kamnine, prekrite z debelimi plastmi gline, ki poskrbijo, da je voda zaščitena pred vplivi okolja in tako ena najbolj neokrnjenih pitnih voda na svetu.«

Skupaj za dober namen

Da bi projekt res zaživel, so se pri ozaveščanju povezali z lokalnimi podjetji in organizacijami. Vsako podjetje, ki pristopi k projektu, dobi steklen vrč z logotipom projekta, pravico do uporabe logotipa, priznanje JP Komunala Brežice, zloženke za vse zaposlene in je deležno strokovnega predavanja za zaposlene o pomenu pitja vode iz pipe. Projektu so se že pridružili vsi javni zavodi v brežiški občini, občina in več podjetij. Skupaj želijo prebivalce spomniti, da imajo v Sloveniji dobro pitno vodo ter da je pitje vode iz pipe veliko bolj zdravo in prijazno do okolja, saj pri tem ne proizvajamo dodatnih odpadkov.

Dobri praksi

Imamo pa v slovenskih podjetjih kar nekaj dobrih in inovativnih praks, ki odražajo skrb na vodo. V podjetju ECE so s tem namenom na svoji spletni strani pripravili interaktivno grafiko, ki omogoča »sprehod« po posameznih prostorih v hiši in uporabnika z uporabnimi nasveti vodi k učinkovitejši in varčnejši rabi vode (in energije). S klikom na kopalnico, na primer, se odpre grafična predstavitev z vsem, kar spada v ta prostor. Ko se z miško postavimo na pipo nad umivalnikom, izvemo, da lahko z enoročno mešalno armaturo zmanjšamo porabo hladne in tople vode, pa tudi energije, ki se porablja za njeno ogrevanje. »Z enoročno armaturo namreč hitreje nastavimo ustrezno temperaturo vode, posledično v odtok odteče manj 'neuporabljene' vode,« razloži direktor ECE Mitja Terče. Ko miško postavimo na prho, se namreč odpre okence z informacijo, da med prhanjem porabimo za od tri- do štirikrat manj vode kot med kopanjem.

V podjetju Profiles International Slovenia pa izvajajo program promocije zdravja na delovnem mestu. V okviru omenjenega programa so tako določili promotorko pitja vode. Njena naloga je poskrbeti, da sodelavci med delovnim časom popijejo dovolj vode, kar pomeni, da morajo imeti vedno na mizi vrč vode, najbolje iz pipe, seveda. Dobri programi pomembno zmanjšajo tudi stroške, povezane z boleznijo, zdravljenjem, bolniškimi odsotnostmi, za zdravstveno in socialno varstvo. »Z drobno pozornostjo, kot je določitev promotorja vode, damo ljudem vedeti, da nam je mar zanje, to pa pozitivno vpliva nanje, jih motivira in veča njihovo učinkovitost,« je prepričana direktorica Zvezdana Lubej.