Zanimivosti

Preživeli po holokavstu najstarejši moški na svetu

14. 3. 2016, 11.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Potem ko je januarja na Japonskem umrl doslej najstarejši moški na svetu, je ta naziv pripadel 112-letnemu Izraelcu Izraelu Kristalu, ki je med drugim preživel holokavst.

Izrael Kristal, novi najstarejši moški na svetu: "Ne poznam skrivnosti dolgega življenja."

Izrael Kristal se je rodil 15. septembra 1903 na območju današnje Poljske. V času druge svetovne vojne je bival v getu v Varšavi, vse dokler ga niso nacisti leta 1944 zaprli v koncentracijsko taborišče v Auschwitzu.

Kdor prej umre ...

Tam je med drugim izgubil svojo prvo ženo, sam pa je kljub težaškemu delu preživel. Po ozdravitvi se je vrnil k svoji obrti izdelovanja sladkarij in odprl trgovino v Lodžu. Tam se je leta 1947 znova poročil in se nekaj let pozneje preselil v Haifo v Izraelu.

Najstarejši človek na svetu je trenutno ženska, stara 116 let.

Prva dva otroka sta mu umrla med holokavstom v Varšavi, z drugo ženo pa je imel še dva.

Pred dnevi so mu iz Guinnessove knjige rekordov sporočili, da je uradno postal najstarejši moški na svetu. »Ne poznam skrivnosti dolgega življenja. Mislim, da je vse določeno od zgoraj, in nikoli ne bomo vedeli, zakaj. Bilo je mnogo pametnejših, močnejših in lepših moških od mene, a niso več živi,« je dejal.

... je dlje mrtev

Prej je ta naslov nosil Japonec Jasutaro Koide, ki se je rodil 13. marca 1903, a je konec januarja umrl.

Naslov najstarejšega človeka na svetu ima trenutno 116-letna Američanka Susannah Mushat Jones, ki se je rodila 6. julija 1899.