Zanimivosti

Ali ogromni kraterji razkrivajo skrivnost Bermudskega trikotnika?

M.J.
14. 3. 2016, 10.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Znanstveno odkritje kraterja na dnu zahodno-centralnega dela Barentsovega morja bi lahko, po mnenju ljubiteljev paranormalnega, razjasnilo skrivnostna izginotja ladij v Bermudskem trikotniku.

YouTube

Na samem dnu Barentsovega morja so znanstveniki pred nekaj desetletji odkrili več kot pol metra široke kraterje, ki v globino merijo približno 45 metrov. Potrjeno je, da ti nastajajo zaradi kopičenja metana v komorah, ki v nekem trenutku eksplodirajo.

Iz določenega razloga pa je ta tema ponovno postala aktualna, saj jo povezujejo s fenomenom Bermudskega trikotnika. In ko pride do eksplozije komore s plinom, lahko energija, ki se ob tem sprosti, ogrozi plovila, ki se nahajajo na gladini.

Ljubitelji paranormalnega so omenjeno teorijo hitro pograbili in zaključili, da bi lahko to bil razlog za izginotje plovil in letal na področju, znanem kot Bermudski trikotnik ali Hudičev trikotnik. In če vam ta fenomen ni poznan, naj vam povemo, da gre za tako imenovani trikotnik, ki se razteza od obale Floride do Puerto Rica in točke v Atlantskem oceanu.

Te teorije je potrdil tudi ruski znanstvenik in direktor Trofimuk inštituta, Igor Yeltsov, ki trdi, da bi lahko kraterji, ki so nastali z zbiranjem plina v Sibiriji, razjasnili tudi dogajanje v Bermudskem trikotniku.

In koliko je resnice v zgodbah o izginotju v Bermudskem trikotniku? Nekatere bodo sledeča dejstva razočara, spet druge ne.

Sporni trikotnik se ne tretira kot posebno rizičen, saj ga kot takega ne pojmuje niti ena mornarica ali ladjarsko podjetje na svetu. Za večino izginotij se je kasneje pokazalo, da so bila izmišljena. O tem je podrobneje že pisal Larry Kusche, preiskovalec iz državne univerze v Arizoni. Ta je ugotovil, da se število nesreč na tem področju ne razlikuje od številna ladijskih nesreč na katerem drugim območju.

Zanimivo je tudi dejstvo, da je World Wide Fund for Nature leta 2013 objavil seznam desetih najnevarnejših področij za plovbo, med njimi pa ni bilo Bermudskega trikotnika.