Zanimivosti

Delo v peklu: Z golimi rokami čistijo fekalije in najhujše smeti

M.J.
5. 3. 2016, 15.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vsi ti čistilci prezirajo svoje delo, toda na žalost nimajo izbire…

Sudharak Olwe

Okoli 30.000 komunalnih delavcev oziroma čistilcev dela v Mumbaju. Pobirajo smeti, čistijo ulice, odmašujejo kanale, polnijo in praznijo tovornjake s smetmi in delajo v greznicah.

Sudharak Olwe

»In vsi do zadnjega, brez izjeme, prezirajo svoje službe,« je dejal fotograf Sudharak Olwe, ki jih je s svojim objektivom spremljal leto dni in posnel njihov vsakdan. V Mumbaju vsakodnevno poberejo neverjetnih sedem ton smeti. Čistilci neredko vstopajo v kanale in plavajo med smetmi, v kanalu pa povprečno preživijo uro na dan. Za to delo niso kvalificirani, niti pripravljeni. Vse kar imajo je pogum, da se spustijo v pekel najtrdovratnejših smeti.

Med smetmi je tako moč najti fekalije, živalske kadavre, ostanke hrane, gradbeni material, bolnišnične smeti, železo, britvice, steklo, les… Še bolj zastrašujoče pa je dejstvo, da čistilci uporabljajo najbolj primitivne metode čiščenje – vse počnejo z golimi rokami.

Na vzhodu in zahodu mesta stoji pet velikih smetišč, na katera čistilci vsakodnevno odlagajo smeti, tam pa ni nobene infrastrukture, kjer bi se lahko preobleki ali odpočili.

Eden izmed načinov plačila je ta, da dobijo majhno hišo, ki pa jo morajo pogosto deliti še z dvema ali tremi družinami. Da bi si označili koliko teritorija komu pripada, po tleh hiše narišejo linije in tako označijo kateri del pripada kateri družini. Nihče izmed delavcev ni želel odgovarjati na vprašanja fotografa, temveč so mu samo dejali, da svojega dela ne marajo, toda nimajo izbire.