Zanimivosti

Kjer je volja …

Aleš Sumina
16. 2. 2016, 11.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pozimi so vse oči uprte v naše tekmovalce, ki tekmujejo v zimskih športih, kako tudi ne, ko pa nas iz dneva v dan razvajajo z vrhunskimi rezultati. Za te rezultate pa so se močno potili in težko garali že poleti, ko so bile naše oči uprte v povsem druge, poletne športe, in večina ni niti razmišljala o snegu in ledu.

AS
Prvi uradni sestanek Slovenije in Hrvaške

Jasno je, da je to bolj ali manj laično razmišljanje. Dejstvo je, da so to vendarle rezultati večletnega dela. Kakorkoli, naši zimski športniki letošnjo zimo z izjemnimi predstavami ponovno pišejo zgodovino in po eni strani razbijajo mit o majhnosti nas Slovencev in po drugi strani nas prav uspešno združujejo, če se politika še tako trudi ravno nasprotno. Še dobro, da imamo športnike, ker drugače, Bog si ga vedi kaj bi bilo……

AS
Sestanek slovenskih društev

Zgodovino pa pišejo tudi tisti, ki se ukvarjajo z igro, športom, ki je verjetno precej starejša kot je smučanje in se imenuje škuljanje. Igra pri kateri se škuljo (okrogel plošček) meče čim bližje balinčku, igra vedno več pristašev te arhaične igre. Sprva se je ta igra igrala predvsem za namen druženja in rekreacije, do sedaj znano, večinoma v mediteranskih državah. Pri nas so bile ekipe predvsem na Primorskem (Vogrsko in okolica). V zadnjem času pa se vse bolj uveljavlja tudi v tekmovalnem smislu, kjer v hrvaški Istri že nekaj let orjejo ledino. Sosedje se na tem področju že več kot dve desetletji močno trudijo in očitno se jim to počasi že obrestuje. Pred časom so namreč ustanovili krovno organizacijo IPS (istarski pljočkarski savez), ki združuje vse hrvaške, škuljaške (pljočkarske)klube, in deluje kot morajo delovati vse ostale športne zveze na Hrvaškem. To je za njih lepa potrditev vsega vloženega truda, ki je bil za to prehojeno pot potreben.

AS
Škulje in balin

Pri nas so bile do pred kratkim, kot rečeno, dejavne predvsem ekipe na primorskem. Pred dvema letoma pa se je začelo škuljati tudi blizu Ljubljane in sicer na Logu pri Brezovici, kjer deluje društvo Škulja Barje. Z ustanovitvijo tega društva je slovensko škuljanje dobilo novo dimenzijo, za kar imajo zasluge tudi zelo dejavni predstavniki tega društva. V času obstoja so izpeljali že nekaj, precej odmevnih, mednarodnih tekem, predvsem na zelo visokem organizacijskem nivoju. Delujejo tudi v zelo lepem okolju domačega športnega parka Log, kjer imajo odlične pogoje.

Zavoljo vsega naštetega so s strani predsednika IPS-a tudi dobili potrditev za organizacijo neuradnega svetovnega prvenstva trojk, ki bo 17. 9. 2016.

Kljub zavidljivi starosti te igre, pa se je vseeno začela sedaj pisati zgodovina tudi v škuljanju, saj so se 22.1.2016 sestali predstavniki slovenskih društev. Uskladili so tekmovalna pravila, določili koledar tekmovanja, ki bo štel za pokal Slovenije, ter dogovorili o ustanovitvi reprezentance Slovenije. Ker se železo kuje, ko je vroče, so naši predstavniki naslednji teden že odšli v Umag na prvi uradni, delovni sestanek s hrvaškimi kolegi, člani IPS-a. Sestanek je bil organiziran z namenom priprave prve tekme med reprezentancama Slovenije in Hrvaške, ki bo dne 9. 4. 2016 v Buzetu. Sestanek je pokazal, da si oboji želijo škuljanje promovirati kot šport. Dogovarjali so se tudi glede usklajevanja pravilnikov na skupnih tekmovanjih in seveda koledarja tekem. V Buzetu bodo svoje različice škuljanja (paleta, malhe, teja, tanguille) predstavili predstavniki gostov iz Italije, Francije, Španije in Portugalske. IPS se je že zelo približal vključitvi v evropsko združenje tradicionalnih iger in športov (ETSGA) in ni razloga zakaj ne bi v bodočnosti to uspelo tudi slovenskim škuljašem.
Kjer je volja, tam je pot.