Zanimivosti

Na lastnem pogrebu se je soočila z možem, ki jo je dal ubiti

J.P.
12. 2. 2016, 11.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Je ena redkih, ki lahko reče, da se je udeležila lastnega pogreba in preživela.

S pomočjo kenijske in belgijske ambasade se je vrnila v Melbourne in se soočila z možem.

Vse se je začelo pred enim letom, ko je Noela Rukundo, ki sicer živi v Melbournu, obiskala Burundi, malo državo v Vzhodni Afriki, od koder prihaja, da bi se udeležila mačehinega pogreba. Družbo ji je delal mož Balenga Kalala, begunec iz Konga, katerega je spoznala pred 11 leti. Skupaj imata tri otroke. Kaj hitro je spoznala, da je slabo otroštvo iz njega naredilo nasilneža. »Vedela sem, da je nasilen,« je dejala. »Nisem pa si mislila, da bi me lahko ubil.«

Balenga Kalala in Noela Rukundo

Najeti za umor

A mož je to načrtoval. Ker je sumil, da ga bo zapustila za nekoga drugega, kar ona sicer zanika, je v Bujumburi, prestolnici Burundija, najel ljudi, da jo ubijejo. Ko je po pogrebu počivala v hotelski sobi, jo je Balenga poklical in ji rekel, naj stopi ven na svež zrak. Ubogala ga je, zunaj pa jo je čakal moški, ki je vanjo naperil pištolo. Čez oči ji je dal prevezo, jo odvedel v drugo stavbo in privezal na stol. Neznani glasovi okoli nje so ji razkrili, da je umor naročil mož. Da bi ji dokazali, so ga poklicali po telefonu in dali na zvočnik. Balenga je potrdil naročilo: »Ubijte jo.« Bila je tako osupla, da je omedlela. Ko je prišla k sebi, so ji ugrabitelji povedali, da je ne bodo ubili, saj da ne verjamejo v ubijanje žensk. Dva dni pozneje je bila svobodna, oni pa so obdržali 7.000 avstralskih dolarjev, ki jim jih je plačal njen mož. Dali so ji še spominsko kartico, na kateri so bili shranjeni njihovi telefonski pogovori z naročnikom.

Tamkajšnja kongovska skupnost ji grozi, ker je moža prijavila policiji. Zaradi tega se je morala celo preseliti.

Mislil je, da vidi duha

Balenga pa je tačas v Melbournu svoji ženi pripravil pogreb – bil je namreč prepričan, da so moški, ki jih je najel, opravili nalogo. Noela pa ni bila brez načrta. S pomočjo kenijske in belgijske ambasade se je vrnila v Melbourne, nato pa poklicala pastorja cerkve, kjer naj bi bil njen pogreb, in mu razložila, kaj se je zgodilo. Od njega je izvedela, kdaj bo pogreb, zato se je tistega dne z avtomobilom ustavila pred svojo hišo, kjer so znanci objokovali njeno smrt, in čakala. Sčasoma so začeli odhajati, prikazal pa se je tudi njen mož. Takrat je izstopila in se soočila z njim. Sprva je mislil, da vidi duha, nato pa se je začel na vse pretege opravičevati. A je že bilo prepozno, saj je Noela prej poklicala policijo. Balenga je priznal krivdo, zaradi napeljevanja k umoru pa je dobil devet let zaporne kazni.

Zamerijo ji

Čeprav se je svojega pogreba udeležila 22. februarja lani, se zgodba zanjo še ni končala. Tamkajšnja kongovska skupnost ji grozi, ker je moža prijavila policiji. Zaradi tega se je morala celo preseliti. Očitno jim ni mar, da bi, če bi možu nakana uspela, osem otrok ostalo brez matere.