Zanimivosti

Posebnež za kraljevski motociklistični razred

11. 2. 2016, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Bavarci so pripravili nov varnostni avto, ki ga bomo prvič v živo videli na dirki v Katarju čez dober mesec. Tokrat to vlogo prevzema BMW M2 motoGP.

M2 motoGP bo na premiero na dirkah počakal do poletja.

M2 je trenutno najbolj vroča novost pri BMW, zato si boljše promocije od nastopanja v dirkah motoGP ne bi mogli zamisliti. Osemnajst dirk na petih kontinentih. A vendarle to ni ravno klasičen BMW M2. Za potrebe varnostnega avtomobila so ga morali povsem predelati, kar je inženirjem vzelo 10 tednov dela. Namestili so mu varnostno kletko, posebna platišča z dirkaškimi Michelinovimi gumami, karbonsko-keramične zavore, sprednji in nastavljivi zadnji spojler, spremenjeno vzmetenje M-Performance, dirkaške sedeže in vse potrebne opozorilne lučke. Motorja se niso dotikali.

4,4 sekunde potrebuje serijski M2 do stotice, dirkaški motoGP še nekaj desetink manj.

V notranjosti se dirkaški stajling nadaljuje – kabina je odeta v alkantaro z zlatimi šivi in karbonskimi vstavki. Tu so še dirkaški sedeži s šesttočkovnimi pasovi in poseben nadzorni sistem za opozorilne lučke na avtomobilu.

BMW-jev varnostni avto je odet v klasično podobo BMW M Sport.

Moč zagotavlja trilitrski twin turbo šestvaljnik s 370 konji in 465 Nm navora, ki v običajnem M2 od 0 do 100 km/h pospeši v 4,4 sekunde, medtem ko elektronske blokade pri 250 km/h ta primerek nima. Kakšne pa so performance te zlobne različice, pri BMW niso povedali.