Zanimivosti

Če se na smučanju poškodujete ...

M. G.
5. 2. 2016, 05.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kaj lahko storite, če se poškodujete na smučišču? Preverite!

Le katere so največje nesreče na smučišču?
Nesreče na smučišču se največkrat končajo nedolžno ali le z manjšimi odrgninami, udarci, ki čez nekaj dni izzvenijo. Toda kljub vsemu bodite previdni. 
Ste se kdaj vprašali, kako se ugotavlja krivdo nesreče na smučišču?
Če se na smučišču poškodujemo in sklepamo, da je za poškodbo kriv upravljavec smučišča ali drug smučar, moramo takoj ukrepati, dokler so dokazi še vidni oz. ugotovljivi. Pri tem je treba poudariti, da je upravljavec smučišča morebiti odgovoren le, če smo smučali na tehnično zavarovani, odprti, torej smučarjem dostopni smučini.
Odgovornost drugega smučarja pa nastopi, če je ta ravnal v nasprotju s pravili varnega smučanja, kot so določena v mednarodnih pravilih FIS in določbah Zakona o varnosti na smučiščih. Med pogoste vzroke nesreč sodijo prehitra vožnja, nepravilno prehitevanje, nedovoljeno prečkanje smučišča, zadrževanje na smučišču, vožnja pod vplivom alkohola ali drog, deloma pa tudi neprimerna oprema in precenjevanje smučarskih sposobnosti.
Če pride na smučišču do kakršne koli poškodbe, je treba poiskati reševalno in nadzorno službo, ki na smučišču napravita zapisnik, fotografirata okoliščine nesreče (če imamo pri sebi npr. mobilni telefon s fotoaparatom, tudi sami fotografirajmo kraj dogodka, če le zmoremo). Treba je zbrati imena in naslove prič dogodka, saj so največkrat ključna pomoč pri dokazovanju krivde. Zaželeno je, da shranite veljavno smučarsko karto. Reševalna služba na smučišču ugotavlja tudi psihofizično stanje poškodovanca: pozorni so zlasti na morebitno alkoholiziranost poškodovanca, uporabo zaščitne čelade in drugih zaščitnih oblačil oz. opreme.

Nesreče na smučišču
V zapisniku o nesreči na smučišču je treba navesti točne podatke o datumu in uri nesreče, podatke o zatrjevanem krivcu in drugih udeležencih nesreče, ime proge in točen kraj nesreče, zapisati je treba izjave udeležencev, vidne telesne poškodbe, napraviti skico nesreče in vnesti tudi podatke o ravnanju udeležencev neposredno pred nesrečo. Zapisnik shrani upravljavec smučišča, po en izvod pa se pošlje pristojni inšpekciji in udeležencem nesreče.
Takojšnje ukrepanje poškodovanega smučarja neposredno po poškodbi na smučišču je smiselno zato, ker mora poškodovanec sam dokazovati obseg škode, ki jo je utrpel, nedopustno ravnanje upravljavca smučišča ali drugega smučarja ter vzročno zvezo med nedopustnim ravnanjem zatrjevanega povzročitelja in nastalo škodo. Odškodninski postopek lahko poškodovani smučar sproži neposredno zoper upravljavca smučišča, drugega smučarja ali zavarovalnico, kjer je imel zatrjevani povzročitelj sklenjeno zavarovanje, ki krije takšno civilno odgovornost.

Upoštevajte FIS pravila
Smučarji bi morali nujno poznati in seveda upoštevati vseh deset pravil FIS, ki ne nazadnje veljajo kot bonton. Upravljavci smučišč, ki so v zadnjih letih z vidika varnosti na smučinah sicer že mnogo postorili, pa bodo morali dosledneje izvajati nadzor nad ravnanjem smučarjev in jim ob kršenju pravil odvzeti karto.