Zanimivosti

Ameriški mladostniki čedalje bolj opuščajo kajenje

T.C.
19. 12. 2015, 21.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriška univerza UCLA je po naročilu ameriške vlade raziskala kadilske navade ameriških najstnikov, ki je zajela okoli 50.000 najstnikov, ter pri tem prišla do navdušujoče ugotovitve, da kajenje med njimi upada.

Ugotovilo so tudi, da upada uživanje mamil, ampak ecstasy in dizajnerske droge še naprej ostajajo priljubljene in uporabljane. Raziskovalci menijo, da se kajenje med najstniki ni zmanjšalo kar samo od sebe, ampak je to posledica prizadevanj celotne družbe za zmanjšanje kajenja in široko zastavljene kampanje, ki svari pred dimno pogubo.

Študija je zajela šolarje zadnjega razreda osnovne šole ter drugega in četrtega letnika srednje šole. Med osnovnošolci jih je 9,7 odstotka povedalo, da kadi, med lanskoletno anketo pa naj bi jih kadilo 13,9 odstotka.

Med dijaki drugih letnikov jih je letos priznalo kajenje 19,3 odstotka, lani pa 23,9 odstotka. Med dijaki četrtih letnikov jih kadi 28,5 odstotka, lani pa je bil njihov delež 33,4-odstoten.

Največji odstotek kadilcev med ameriškimi najstniki so zabeležili leta 1996, ko je kadilo 22 odstotkov vprašanih osnovnošolcev in 34,4 odstotka dijakov drugih letnikov. Med dijaki četrtih letnikov je bilo največ kadilcev leta 1997 - 39,7 odstotka.

Ministrstvo za zdravje pravi, da uživanje mamil in cigaret med ameriško mladino upada že osmo leto zapored, a da nikakor ne bodo opustili boja proti alkoholu in drogam. Sklepajo, da se glede na omenjene podatke upadu kajenja najstniki očitno pravilno odločajo glede skrbi za svoje zdravje.

Med vsemi opojnimi snovmi pa ostaja najbolj priljubljen alkohol. Med dijaki četrtih letnikov alkohol uživa 74,7 odstotka, da so bili kdaj vinjeni, pa jih je priznalo 67,9 odstotka. Osnovnošolci osmih razredov prav tako radi globoko pogledajo v kozarec, saj študija ugotavlja, da je med njimi alkohol poskusilo najmanj 54,5 odstotka, precej vinjenih pa jih je bilo 21,4 odstotka.

Zelo priljubljena je tudi marihuana, saj jo je lani poskusilo kar 43 odstotkov dijakov četrtih letnikov, 37,7 odstotkov dijakov drugih letnikov ter 18,4 odstotka učencev osmih razredov. Ameriški najstniki med drugim v manjši meri uživajo še heroin, kokain, LSD ter druge opojne snovi.

arhiv svet24