Zanimivosti

Ne pozabite na menjavo pnevmatik!

STA
13. 11. 2015, 10.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na cestah se s 15. novembrom začenja zimska sezona, v kateri morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo. Vanjo spadajo tudi zimske pnevmatike, ki se po besedah strokovnjakov v hladnejšem vremenu odzivajo bolje od letnih. Priporočajo, da so vozniki na lastnosti pnevmatik pozorni že pri nakupu, nato pa jih tudi ustrezno pregledujejo in vzdržujejo.

Profimedia
Menjava letnih z zimskimi pnevmatikami

Zimsko opremo za vozila s skupno maso do 3,5 tone sestavljajo štiri zimske pnevmatike z minimalno globino profila tri milimetre ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino tri milimetre in snežne verige, so v sporočilu za javnost zapisali na Javni agenciji RS za varnost prometa.

Na agenciji voznikom kljub dovoljenim letnim pnevmatikam z verigami svetujejo, da na svoja vozila namestijo zimske pnevmatike, saj zaradi svojih lastnosti omogočajo bolj varno in zanesljivo vožnjo. Da se izognejo gneči pri zamenjavi pnevmatik, priporočajo, da zamenjavo opravijo čim prej.

Da so ustrezne pnevmatike res pomemben del opreme, je poudaril tudi inštruktor varne vožnje Brane Küzmič. Kot je pojasnil, ima popolnoma nova letna pnevmatika na zasneženem vozišču pri vožnji s hitrostjo 50 kilometrov na uro 52 metrov zavorne poti, nova zimska pnevmatika pa 25 metrov.

Pnevmatike je po podatkih agencije treba zamenjati takrat, ko ne zadostujejo več zakonskim omejitvam oz. če vemo, da bi do tega v obdobju lahko prišlo. Priporočajo, da vozniki upoštevajo tudi starost pnevmatik.

Strokovnjaki voznikom prav tako priporočajo, naj pnevmatike redno pregledujejo in vzdržujejo. Po nasvetu enega od proizvajalcev pnevmatik naj vozniki pregled izvedejo vsaj enkrat mesečno. Pri tem naj bodo pozorni na obrabo tekalne plasti, pri čemer globina profila ne sme biti manjša od treh milimetrov.

Vozniki naj bodo pozorni tudi na prekomerno ali neenakomerno obrabo pnevmatik. Če opazijo, da so pnevmatike obrabljene na obeh robovih, jih je morda treba napolniti na ustrezen tlak ali preveriti puščanje. Če se tekalna plast na sredini obrablja hitreje kot na robovih, pa je to lahko znak prenapolnjenih pnevmatik in podobno, so zapisali v podjetju.

Voznikom svetujejo, naj vsaj enkrat mesečno pregledajo in po potrebi prilagodijo tlak v pnevmatikah. Koristno je poskrbeti tudi za redno rotiranje pnevmatik, kar prispeva k njihovi enakomernejši obrabi in posledično daljši življenjski dobi. V primeru, da vozniki na pnevmatikah opazijo kakršne koli poškodbe ali kaj neobičajnega, naj se čim prej posvetujejo z vulkanizerjem, še svetuje proizvajalec.

Vedno več voznikov pnevmatike kupi na spletu
Po podatkih enega od slovenskih spletnih trgovcev vedno več voznikov pnevmatike kupi na spletu. Kupec se s spletnim nakupom izogne čakanju v vrsti, hkrati pa se lahko še bolj poglobi v nakup ter na spletu preveri mnenja in ocene pnevmatik. Odločilna prednost spletnega nakupa pnevmatik pa je predvsem ugodnejša cena, so zapisali v sporočilu. Kot navajajo, nakup štirih najbolj prodajanih pnevmatik stane približno 230 evrov.

Pnevmatike na vozilu morajo po velikosti, nosilnosti in kategoriji hitrosti ustrezati pnevmatikam, ki so v potrdilu o skladnosti vozila ali v soglasju k registraciji vpisane v rubriki dovoljene pnevmatike ali v drugem ustreznem dokumentu o vozilu, navajajo na agenciji za varnost prometa. Uporaba drugačnih pnevmatik je mogoča le po dodatni odobritvi vozila, razen v primeru namestitve pnevmatik z večjo nosilnostjo ali kategorijo hitrosti.

Od leta 2011 morajo imeti vse nove pnevmatike nalepko z enostavnimi EU oznakami za pnevmatike, ki povedo, kako pnevmatike vplivajo na porabo goriva, kakšna je zaviralna pot na mokrem cestišču in kakšno glasnost povzročajo. Na podlagi teh podatkov lahko vozniki naredijo enostavno primerjavo. Te oznake priskrbijo proizvajalci, zato je bolj smiselno narediti primerjavo med pnevmatikami na podlagi testov pnevmatik neodvisnih inštitutov, še svetuje agencija.