Zanimivosti

Gluhonemo dekle 12 let za tem, ko je zašlo, zopet doma

STA
26. 10. 2015, 12.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Gluhonema Indijka Geeta se je 12 let po tistem, ko je nehote prečkala eno najbolj zastraženih meja na svetu, mejo med Indijo in Pakistanom, vrnila domov, poročajo tuje tiskovne agencije. V Pakistanu je obtičala, ker ni znala povedati, kdo je in od kod prihaja.

Twitter
Geeta

Tedaj 11-letno deklico so našli samo in brez osebnih dokumentov na vlaku med Indijo in pakistanskim mestom Lahore. Policija jo je predala humanitarni organizaciji Edhi Foundation.

"Zelo smo je veseli, saj smo jo dolgo čakali. Zahvaljujemo se obema državama, ki sta pomagali, da se je vrnila k družini," je povedal Vinod Kumar Mahato, ki pravi, da je njen brat.

Geeta je svoje starše prepoznala na fotografijah, ki so jih v Pakistan poslale indijske oblasti.

"Geeta - Dobrodošla doma, naša hči," pa je na twitterju zapisala indijska zunanja ministrica Sushma Swaraj.

Indijsko ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da je 23-letnica pristala v New Delhiju, kjer jo bodo združili z družino. Opravila bo tudi test DNK, s katerim želijo potrditi njeno identiteto.

Geeta je svoje starše prepoznala na fotografijah, ki so jih v Pakistan poslale indijske oblasti. K iskanju je pripomogel tudi bollywoodski film s tematiko prečkanja meje, po katerem so vsi začeli govoriti o tem dekletu.

"Veseli smo, da gre končno domov," je povedal sin ustanovitelja organizacije Edhi Foundation, Faisal Edhi.