Zanimivosti

Svetilka brez baterij

Artur Švarc
24. 10. 2015, 15.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Žepne svetilke so v ognjeni ali električni obliki del človeštva, odkar obstaja noč ali če smo natančnejši, od odkritja ognja.

lumen-flashlight-1

Od električne dobe naprej si svetimo s svetilkami na baterije. Prav to slednje je minus miniaturne elektronske pogruntavščine, zato zdaj prihaja Lumen, za katero avtorji pravijo, da je »večna luč«. Lumen s termoelektričnim generatorjem napaja toplota našega telesa in ne baterije, sveti pa prek 5-milimetrske ultrasvetle LED-diode. Termoelektrični generatorji niso nič novega in znanstveniki že nekaj časa preizkušajo nosljive TEG za podaljšanje delovanja baterij v malih napravicah, kanadski srednješolec pa je pred časom naredil delujoč prototip kar kot del šolskega projekta.

TEG generira elektriko iz razlike med temperaturo telesa in okolice. Pri 28 stopinjah Lumen ustvarja 15 mA pri treh voltih, dovolj da napaja malo diodo, razlika pa se shranjuje v kondenzator. Ohišje je narejeno iz aluminija, tehta 35 gramov, ali iz titana (45 g). Lumen je trenutno na Kickstarterju, cena pa je 35 ali 45 dolarjev, dobava pa od februarja naprej.