Zanimivosti

Vsaj dvakrat celina na strehi sveta

J.P.
14. 9. 2015, 11.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sibirski znanstveniki so dokazali, da je dvakrat v prazgodovini na strehi sveta obstajal polarni kontinent, njegovi ostanki pa še danes obstajajo v Rusiji, v Združenih državah Amerike in na Grenlandiji.

Wikipedia

Arktika, kot jo poznamo danes, z razliko od Antarktike pod svojim ledom nima kopenske mase, a ni bilo vedno tako.Dvakrat v evoluciji našega planeta se je namreč zgodilo, da je bila na območju Arktike celina. Preden so svoja dognanja predstavili sibirski znanstveniki, ki so dokazali, da je obstajala dvakrat, je veljalo, da se je takšna celina zgodila le enkrat. Ob tem pa se zdi, da te ugotovitve podpirajo ruske pravice do rudarjenja ob polarnem pasu, ki pripada državam, ki mejijo na polarna območja.

»Sodeč po našem modelu je prva celina, imenovana Arktida-1, nastala pred eno milijardo let.« - Dimitrij Melkin

Razpršeni naokoli

Prvotna polarna celina, tako imenovana Arktida-1, je nastala pred približno milijardo let, nato pa se pred okoli 750 milijoni let prelomila v ločene fragmente. Potem, pred 250 milijoni let, ko se je oblikovala supercelina Pangea, je nastala Arktida-2 z drugačno strukturo, preden je tudi ta razpadla. Znanstveniki so proučevali staro magnetno polje kamnin, da bi določili njun položaj v času nastanka. Sibirski znanstveniki so tako odkrili, da se fragmenti davno izginule celine nahajajo v Deželi Franca Jožefa, na arhipelagu Spitsbergen, v Karskem morju, na severni obali polotoka Taimyr, na Novosibirskih otokih, v Čukotskem morju, na kontinentalnih teritorijih Čukotke in severne Aljaske, na otokih Severne Amerike in drugih v bližini Grenlandije.

V geološki zgodovine Arktike sta obstajali vsaj dve celini. 

Na obrobju Evrazije

»Analiza podatkov je pokazala, da sta v geološki zgodovine Arktike obstajali vsaj dve celini in ne le ena, kot smo mislili do nedavnega,« je povedal profesor Dimitrij Melkin z Univerze v Novosibirsku, ki je sodeloval pri raziskavi. »Sodeč po našem modelu je prva celina, imenovana Arktida-1, nastala pred eno milijardo let. Bila je del večje superceline Rudinije, ki je združevala vse znane starodavne kontinentalne bloke.« Pred približno 750 milijoni let je Rodinija razpadla. »Razpadla je tudi Arktida-1,« je dejal Melkin, »njeni kosi pa so se gibali ob obrobju sibirske paleo-celine, ki je bila takrat bližje ekvatorju. Preporod Arktide se je zgodil na prelomu mezozojskega obdobja pred približno 250 milijoni let. To je čas v zgodovini Zemlje, ko je nastala druga supercelina, imenovana Pangea.« Komponente Arktide-2 so bile enake kot prej, drugačna je bila le njihova konfiguracija ter položaj – v starodavni supercelini so se namreč znašle na obrobju, na robu današnje Evrazije. Melkin je dejal še, da ideja sicer ni nova, vendar pa so oni prvi, ki jim jo uspelo dokazati na podlagi točnih dokazov. Te so zbirali kar dve desetletji.