Zanimivosti

Klavec katolikov

R.T.
3. 9. 2015, 11.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Tretjega septembra 1658 je umrl Oliver Cromwell, angleški kontroverzni vojskovodja in politik, ki je nadziral Irsko.

Wikipedija

Cromwell je bil lord poročnik Irske (1649–1650) in lord protektor Anglije, Škotske in Irske (1653–1658). Cromwelli so bili srednjo uspešna družina iz Huntingdonshira, že dolga leta so delali v javnih službah. Ni bilo presenetljivo, da je bil Oliver Cromwell že pri 28 letih izvoljen v parlament. Po osebni krizi se je spreobrnil iz anglikanske vere v puritanstvo, kar je pozneje vplivalo na marsikatero njegovo odločitev.

Ko je izbruhnila državljanska vojna (1642–1651), je bil Cromwell pooblaščen polkovnik v parlamentarni vojski. V bitki pri Marston Mooru julija leta 1644 je njegova konjenica prepodila rojaliste. Cromwellu je nato parlament dovolil spremeniti sestavo vojske. Rezultat tega je bil nov model vojske, katere konjeniški general je postal on. Potem ko je Cromwell opravil z Irci, je napadel Škote, ki so bili povezani s Karlom II.

Zaustavil je njihovo novo ofenzivo septembra leta 1651 v Worchestru. Zanimiv je Cromwellov odnos do smrtne kazni. Kot lord protektor je smrtno kazen prepovedal, razen za umor ali izdajo. Toda po drugi strani je kot vrhovni guverner Irske hladnokrvno ukazal pokol civilistov v Droghedi in Wexfordu. Bil je zelo veren človek, puritanec, ki je bil prepričan, da je pred Bogom malo vreden. Hkrati pa je bil prepričan, da je on božje orodje in da so njegove odločitve, ki jih je sprejel po dolgih molitvah, izraz božje volje.