Zanimivosti

Googlove mrežne poljane

Artur Švarc
29. 8. 2015, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Google je pred nekaj dnevi ponudil vpogled v njihove sobe s strežniki in pojasnil, kako se prilagajajo vse večjim zahtevam v njihovem poslu.

Google

Google je sestavil svoje omrežje in googlovec Amin Vahdat je povedal, da lahko njihovo trenutno stanje zagotavlja petabajt (1000 terabajtov) podatkov na sekundo. To pomeni, da lahko 100 tisoč strežnikov komunicira med sabo s hitrostjo 10 Gb/s, stokrat hitreje kot prva generacija omrežja, ki so jo ustvarili leta 2005.

Da so to dosegli, so uporabili kar lastno znanje pri izdelavi opreme. Že leta 2004 so se pri Googlu odločili, da se ne bodo ozirali po izdelkih priznanih podjetij, kot je na primer Cisco, temveč so uporabili to, kar so imeli na dosegu rok. Hoteli so se bolj posvetiti softveru, kar z izdelki na trgu ni bilo mogoče. Vahdat je povedal, da imajo hardverska stikala, ki so osnova omrežja, precej več omejitev kot softverska in da ne ustrezajo njihovim potrebam – softverska stikala so precej bolj fleksibilna in jih je mogoče nameščati tudi na daljavo, kar je nujno za podjetja, katerih potrebe rastejo s svetlobno hitrostjo.