Zanimivosti

Imel je vse, a ni bil srečen. Dokler ni zaživel v naših gozdovih

J.P.
3. 8. 2015, 10.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Angelo Valkenborgh je imel vse – dobro službo, uspešen zakon in lep dom. Dokler ga ni nekega dne presunilo, da ga nič od tega ne osrečuje. Enaintridesetletnik je srečo končno, kot kaže, našel v naših gozdovih.

Instagram

Odkar pomni, se je Angelo Valkenborgh navduševal nad veličastnostjo gozdov in nič kaj pretiran preskok ni bil potreben, da se je lotil tehnik preživetja v divjini. Te so kmalu postale njegov najljubši hobi, a žal izredno neskladen z njegovimi družinskimi obveznostmi. Ko se je vrnil s tri tedne trajajoče odprave na sever Švedske, se je moral sprijazniti, da je njegov zakon propadel. Za ženo je bilo njegovo navdušenje nad divjino preprosto preveč. »Kdo bi ji lahko zameril,« je Belgijec zapisal na svojem blogu. »Iz prodajalca, ki je svoj prosti čas preživljal na prostem, sem se spremenil v vedno za v divjino opravljenega obsedenca.«

Instagram

»Takšno življenje je vse prej kot pa preprosto, a mene osrečuje.«

Iz depresije v gozd

Nekaj časa je le stežka zahajal v bolj ali manj prehodne gošče, saj so ga spominjale na poglavitni vzrok za propad njegovega zakona. Nekaj časa se je boril z depresijo, še posebej v obdobju, ko mu na delovnem mestu ni šlo najbolje. Približno leto dni je potreboval, da se je lahko spet vrnil v gozd. Tam je našel mir in nov smisel. »Obtičal sem v sistemu, v katerega nisem spadal,« je dejal Angelo. V nekem trenutku se je milni mehurček razpočil in pred njim je bil svet, za katerega sploh ni vedel, da obstaja. »Spoznal sem, da je to ključni del mojega bitja in moj največji vir užitka,« je povedal. »Sčasoma sem prenehal hoditi v službo, prodal svojo hišo in lastnino ter razdal oblačila.« Najtežje se je ločil od svojega starega psa, ki danes živi z njegovo nekdanjo ženo.

Preden dopolni štirideset let, namerava prepotovati divjino Kanade, Sibirije in Aljaske, kjer bo lahko dejansko živel kot naši daljni prednik, saj je lov tam dovoljen.

Lovec in nabiralec

Angelo danes v gozd ne zahaja več le občasno, temveč tam povsem samozadostno živi. Živi v slovenskih gozdovih, kjer si je zgradil kočo in izdelal orodje. Nabira jagode in koprive, je žabe, meso pa dobiva iz bližnje vasi, saj nima dovoljenja za lov. In čeprav je štiri leta vneto proučeval življenje v divjini, Angelo še vedno dela napake. »Takšno življenje je vse prej kot pa preprosto, a mene osrečuje,« je povedal. Preden dopolni štirideset let, namerava prepotovati divjino Kanade, Sibirije in Aljaske, kjer bo lahko dejansko živel kot naši daljni prednik, saj je lov tam dovoljen. Angelo pa od družbe ni povsem odrezan, saj zaenkrat še vedno uporablja pametni telefon in avtomobil, a se namerava slednjega sčasoma znebiti. Telefon bo verjetno ostal, saj z njegovo pomočjo vzdržuje svoj blog.