Zanimivosti

Jogisti po svetu obeležujejo svoj dan

sta/mv
21. 6. 2015, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Generalna skupščina Združenih narodov je decembra lani z resolucijo razglasila 21. junij za mednarodni dan joge. Tako danes prvič poteka mednarodni dan joge, ki ga bodo privrženci te vadbe obeležili tako, da bodo skupinsko izvajali asane. Tudi v Sloveniji se bodo jogisti dopoldne zbrali v 33 različnih krajih, kjer bo potekala vodena vadba.

Joga je sicer družina starodavnih hindujskih duhovnih urjenj, pri kateri z dihalnimi vajami, telesnimi položaji oz. asanami in umskim osredotočanjem dosežemo telesno in duševno uravnovešenost. Izvira iz Indije, njeni začetki pa segajo pred naše štetje, čeprav si zgodovinarji niso enotni, kako daleč v preteklost. Obstajajo številne šole joge, med njimi so najbolj znane hatha, ashtanga oz. raja joga, bikram itd. Mednarodni dan joge se bo obeleževal po celem svetu istočasno. V Indiji bo skupna predstavitev protokola joge potekala v New Delhiju ob 7. uri, vodil jo bo indijski premier Narendra Modi.

Tudi v Sloveniji predstavitve

Tudi pri nas bodo izkušeni inštruktorji skupaj z več kot 2000 praktikanti in gosti po 33 mestih v Sloveniji med 10.45 do 11.40. predstavljali vaje oz. vodili jogo po splošnem protokolu joge, to je posebej izbran in oblikovan program, ki ga je pripravila indijska vlada.

S tem se bodo pridružili milijonom ljubiteljev joge po vsem svetu in oblikovali val jogijskih praks, ki bo zajel cel svet v razponu 24 ur na največji množični vadbi joge v zgodovini. Indijsko ministrstvo za ajurvedo, jogo in naturopatijo, unani, sidho in homeopatijo upa, da se bo ta dogodek vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov.