Zanimivosti

Svojim žrtvam je rezal genitalije

J.P.
14. 5. 2015, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Bil je strah vzbujajoči serijski morilec, ki je svojim žrtvam rezal genitalije. Vendar pa je pet desetletji, ki jih je preživel za rešetkami, naredilo svoje. Končal je kot negotov starec, katerega je strašila misel na svobodo.

Facebook

Usoda Williama MacDonalda je bila zapečatena leta 1963, ko je bil obsojen za umore štirih moških v Sydneyju in enega v Brisbanu. Njegova vladavina terorja je trajala od junija leta 1961 pa do novembra leta 1962, ko je na ulicah, oborožen z dolgim nožem, vabil svoje žrtve v pijančevanje po parkih in zakotjih Sydneyja. Tam jih je zabodel, nato pa jim odrezal genitalije. Pozneje je policistom razkril, da je temno plat njegove osebnosti poganjala zloraba, saj naj bi ga kot najstnika v Angliji napadel nek vojaški desetnik. Sle po ubijanju menda ni mogel nadzirati.

Facebook

Na svobodi bi z umori nadaljeval.

»Ubij, ubij, ubij«

MacDonald je v Avstralijo prišel leta 1955, star 30 let. Zaposlil se je na železnici, kaj kmalu pa je bil aretiran, ker se je na javnem stranišču neprimerno dotikal policista pod krinko. Njegova prva žrtev je bil Amost Hurst, katerega je 19. marca 1960 spoznal v Brisbanu. Par je pijančeval v stanovanju 55-letnega Hursta, ko je MacDonalda preplavila močna sla po ubijanju – takrat je segel po Hurstovem vratu in stisnil z vso močjo. Ko se je Hurst začel upirati, je zamahnil po njem, nato pa ga vrgel na posteljo in mu okoli glave ovil rjuho. Kriminalisti so zaradi stanja Hurstovega trupla in njegove zgodovine bolezni domnevali, da je umrl naravne smrti, MacDonald pa je takrat že bil v Sydneyju, kjer je začel s svojim morilskim pohodom.

4. junija 1961 so v Sydneyju odkrili golo moško truplo, zabodeno več kot 30-krat in kastrirano. Žrtvi je bilo ime Alfred Reginald Greenfield. MacDonald je pozneje dejal, da ga je ubil, ker ga je spominjal na desetnika, ki ga je posilil. Pod pretvezo pijančevanja ga je zvabil na javno kopališče, nato pa ga, ko je spal, do smrti zabodel in kastriral.

Pet mesecev pozneje je kuhar po imenu Percy Nicholson odkril iznakažene ostanke Ernesta Williama Cobbina v parku Moore. Takrat je postalo jasno, da je na delu serijski morilec – MacDonald je Cobbina večkrat zabodel, nato pa ga kastriral v javnem stranišču.

Facebook

Svojih dejanj ni obžaloval.

Nato je 31. marca 1962 Franka Gladstona McLeana šestkrat zabodel v vrat in mu odrezal genitalije, 3. novembra istega leta pa se je spoprijateljil z 42-letnim Patrickom Josephom Hackettom. Tudi on naj bi ga spominjal na spornega desetnika, zato ga je zabodel v vrat in srce.

Nato je pobegnil v Brisbane, na Novo Zelandijo in končno v Melbourne. Policistom ga je prijavil eden od sodelavcev na železnici. Pri 39. letih je bil obsojen na doživljenjsko zaporno kazen, trije psihiatri pa so ga razglasili za norega. V glavi naj bi namreč slišal »ubij, ubij, ubij«. Ko bi ga po 25 lahko izpustili, iz strahu zapora ni zapustil, saj da se je bal sveta. V torek je umrl v bolnišnici v Sydneyju – imel je 90 let.