Zanimivosti

Levinja - posvojiteljica in zaščitnica antilop

T.C.
2. 5. 2015, 10.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Neka kenijska levinja, ki je letos že dvakrat kljubovala naravi tako, da je posvojila mladiča antilope, se je za posvojitev odločila še tretjič.

Reuters

Reuters

V nacionalnem parku so pred dnevi opazili levinjo z nekaj tednov staro antilopo. Levinja je dve antilopi posvojila že okoli novega leta in nato spet februarja. Vsakič je izkazala izredno privrženost do malih antilop in jih celo besno varovala pred ostalimi levi, biološkim materam pa dovoli, da mladiče nahranijo.

Po besedah čuvaja parka, sta se dve antilopi, verjetno mati in oče, približali levinji in mladičku antilope. Levinja je družino zapustila in se odpravila spat v senco, mladiček pa je pri materi sesal mleko in se nahranil. Ko je legel k počitku, se je ponovno v teku približala levinja in mati antilopa je zbežala. Malček ji je poskušal sprva poizkušal slediti, vendar ga je levinja dohitela, tako da se je mladiček znova vrnil k njej.

Levinja ščiti mladiča antilope, ga liže in umiva, za svojo prehrano pa odlovi vedno druge antilope, nikoli ne matere mladiča, ki je v bližini, pripravljena, da ga nekajkrat dnevno podoji.

Reuters