Zanimivosti

Grozljivo: Če bi stene te jame lahko govorile ...

J.P.
25. 4. 2015, 14.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pred približno 14.700 leti so v jami na jugozahodu Anglije ljudje obedovali človeško meso in pili iz lobanj. Ti krvavi dogodki so nam znani, ker so paleolitski prebivalci naravnega zavetja (danes znanega kot Goughova jama), za seboj pustili veliko količino dokaznega gradiva o grozotah kanibalizma.

Wikipedia

A to še ni vse.

Jama danes v svojo lično urejeno notranjost vabi turiste z vsega sveta.

Kot se izkaže, je bil večji del ostankov odvržen v kratkem časovnem obdobju, kar pomeni, da je bila brutalna dejavnost izrazito nenadne narave. Raziskovalci na čelu s SilvioBello iz londonskega Naravoslovnega muzeja pa so nadalje v jami odkrili tudi nove dokaze o obredni modifikaciji kosti. »Človeški ostanki so bili predmet številnih raziskav,« je dejala Bellova. »Predhodna analiza je pokazala, da so bili ostanki lobanj preurejeni tako, da jih je bilo mogoče nositi kot pokrivala.« Tokrat pa so odkrili znatno več dokazov o manipuliranju človeških ostankov kot kdajkoli poprej. »Odkrili smo dokaze o trganju mesa, žvečenju, mečkanju in lomljenju kosti,« je povedala Bellova.

Arheologi domnevajo, da lakota ni bila povod za kanibalizem, saj sodeč po količini živalskih kosti hrane ni primanjkovalo. Bolj verjetno se zato zdi, pravijo, da je bilo uživanje človeškega mesa v svojem bistvu obredno početje, kar pa najverjetneje pomeni, da ni šlo za enkratno priložnost. Jama danes v svojo lično urejeno notranjost vabi turiste z vsega sveta, a če bi njeni zidovi lahko govorili…