Zanimivosti

Znameniti Pirelli v roke Kitajcem

STA/M.J.
23. 3. 2015, 16.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kitajska državna kemijska družba ChemChina je dosegla dogovor o nakupu četrtinskega deleža znamenitega italijanskega proizvajalca gum Pirelli, kmalu pa bo v družbi prevzela kontrolni delež v višini vsaj 50,1 odstotka. Sedež družbe naj bi ostal v Italiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

STA

Največja lastnica Pirellija, holdinška družba Camfin, je z družbo ChemChina v nedeljo podpisala sporazum o dolgoročnem industrijskem partnerstvu na področju proizvodnje gum. V ChemChina so danes potrdili, da so za 26,2-odstotni delež v Pirelliju pripravljeni odšteti 15 evrov za delnico in da nameravajo ostalim delničarjem predstaviti prevzemno ponudbo.

ChemChina bo v skladu z dogovorom, ki Pirelli ocenjuje na približno 7,1 milijarde evrov, v italijanskem proizvajalcu tako prevzel vsaj 50,1-odstotni delež. Camfin ob tem obljublja, da bosta sedež in znanje ostala v Italiji.

Marco Tronchetti Provera naj bi delo nadaljeval kot glavni izvršni direktor Pirellija, kitajski lastnik pa naj bi imenoval novega predsednika upravnega odbora. "Partnerstvo z globalnim igralcem, kot je ChemChina, predstavlja veliko priložnost za Pirelli," je dejal Tronchetti Provera.

Pirelli, peti največji proizvajalec gum na svetu, je svojo pot začel leta 1872 v Milanu, ko je začel proizvajati krmila za kolesa, nato pa je izzive poiskal v avtomobilski industriji. Trenutno je glavni dobavitelj opreme za formulo 1, morda še bolj pa je znan po nagajivih koledarjih, ki so jih v preteklosti med drugim krasile lepotice, kot so Sophia Loren in Brigitte Bardot.

Družba ChemChina, ki med drugim proizvaja gume za terenska vozila, pa je imela po zadnjih dostopnih podatkih leta 2013 za 272,5 milijarde juanov (40,3 milijarde evrov) premoženja in 244 milijard juanov (36,1 milijarde evrov) prihodkov od prodaje.