Zanimivosti

Cena za kilogram roževine je višja od cene zlata in kokaina

Franci Koncilija
4. 3. 2015, 11.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je konec leta 2013 razglasila 3. marec za svetovni dan prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst.

Reuters

Tema letošnjega svetovnega dneva prostoživečih vrst, ki smo ga zaznamovali včeraj, je: zločin nad prostoživečimi vrstami je resno kriminalno dejanje. Podatki kažejo, da se je v zadnjih desetih letih število nezakonito pobitih slonov v Afriki podvojilo, 40 ton nelegalne slonovine pa je bilo zaseženih samo v letu 2013. Nedovoljeno ubijanje nosorogov v Južni Afriki močno narašča.

Cena za nosorogovo roževino presega 40.000 evrov za kilogram, kar je več od zlata in kokaina. Nezakonita trgovina s prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami pomeni resno grožnjo biotski raznovrstnosti in trajnostnemu razvoju. Evropska unija je eden glavnih trgov s prostoživečimi vrstami in na njem končajo tudi nezakoniti izdelki.

Poleg tega so nekatera pristanišča in letališča v EU tranzitne točke pri tej nezakoniti trgovini. Ukrepi, ki jih je v zadnjih letih sprejela mednarodna skupnost, niso uspeli preprečiti povečanja nezakonite trgovine s prostoživečimi vrstami, do katerega prihaja zaradi naraščajočega povpraševanja po izdelkih iz teh vrst. Februarja 2014 je Evropska komisija objavila Komunikacijo o pristopu EU proti nezakonitemu trgovanju s prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami, organiziran je bil posvet na to temo in posvetovanje z javnostjo. Evropska komisija ugotavlja, da so se obseg, narava in vplivi nezakonitega trgovanja s prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami v zadnjih letih spremenili do takšne mere, da so glavni vzrok nestabilnosti v Centralni Afriki in ogrožajo mir in varnost celotne regije.

V povzetku omenjenih aktivnosti, ki je bil objavljen novembra 2014, med drugim ugotavlja, da je organiziran kriminal vedno pomembnejši dejavnik nezakonite trgovine, ki postavlja resno grožnjo pri ohranjanju in upravljanju biotske raznovrstnosti. Za omejitev teh nezakonitih ravnanj je potreben usklajen pristop držav članic EU, večja politična podpora, ozaveščenost in konkretne aktivnosti za boj proti tovrstnemu okoljskemu kriminalu.