Zabava

Nadarjeni slovenski harmonikaš

Alesh Maatko
4. 3. 2015, 11.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Matic Štavar v svetu polk in valčkov ni neznano ime. Nasprotno, pozna ga vsa Evropa, saj je pred skoraj desetimi leti postal evropski prvak na diatonični harmoniki.

Nadarjeni glasbenik je že kot majhen otrok kazal naklonjenost do glasbe, čeprav na malce nenavaden način, saj je na svoji prvi plastični kitari potrgal skoraj vse strune. Po spletu različnih okoliščin se je najprej učil na klavirski harmoniki, pozneje, ko je bil star devet let, pa mu je dedek kupil prvo diatonično harmoniko. Pot pa ga je kmalu zanesla do zelo priznanega učitelja diatonične harmonike, prof. Zorana Lupinca.

Ta ga je ogromno poučil o harmoniki, predstavil pa mu je tudi nov pogled na glasbo nasploh, in tako postal tudi Matičev vzornik. Pod njegovim mentorstvom je Matic začel obiskovati tekmovanja in takoj začel dosegati vidne rezultate. Med njimi je tudi naslov absolutnega evropskega prvaka leta 2006 v Attimisu. A mladenič vmes ni počival! Že skoraj od začetka igranja na diatonično harmoniko je igral tudi v ansamblu Lisjaki, saj je, kot pravi, v družbi vselej lepše.

Pred kratkim pa se je lotil novega projekta: »Na diatonično harmoniko sem posnel Adelino skladbo Rolling in the deep. S tem hočem pokazati, da diatonična harmonika ni inštrument samo za narodnozabavno glasbo, ampak se da z njo narediti marsikaj. Ta inštrument hočem še bolj približati mlajšim generacijam