Zanimivosti

Zavistni uporabniki Facebooka lahko padejo v depresijo

STA/G.G.
11. 2. 2015, 15.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Uporaba družbenega spletnega omrežja Facebook lahko vodi v depresijo, če pri uporabnikih sproža občutke zavisti, so ugotovili raziskovalci z univerze v ameriškem Missouriju. Kot so poudarili, je od načina uporabe Facebooka odvisno, kako se bodo uporabniki nanj odzvali.

"Facebook je lahko zabavna in zdrava dejavnost, če ga uporabniki izkoristijo zato, da ostanejo v stikih s svojci in starimi prijatelji ter delijo zanimive in pomembne dogodke iz svojega življenja," je ob objavi študije povedala profesorica strateškega komuniciranja z univerze v Missouriju Margaret Duffy.

"A če se Facebook uporablja zato, da se ugotovi, kako dobro gre nekemu znancu na finančnem področju ali kako vesel je v svoji zvezi stari prijatelj - gre za stvari, ki lahko sprožijo zavist, lahko to omrežje vodi v depresivna občutja," je dodala Duffyjeva.

Duffyjeva je skupaj s profesorjem z univerze Nanyang v Singapurju Edsonom Tandocom v študiji spremljala obnašanje mladih uporabnikov Facebooka. Ugotovila sta, da tisti, ki Facebook uporabljajo za "nadzor", kar pomeni, da spremljajo, kako gre v primerjavi z njimi njihovim prijateljem, občutijo simptome depresije, tisti, ki ga uporabljajo zgolj zato, da ostanejo v stikih, pa ne trpijo teh negativnih učinkov.

Kot je izpostavila Duffyjeva, je lahko Facebook zelo pozitiven pripomoček, a če se ga uporablja za primerjavo lastnih uspehov z drugimi, ima lahko negativen učinek. "Pomembno je, da se uporabniki Facebooka zavedajo tveganja in se ob njegovi uporabi izognejo tovrstnemu obnašanju," je dodala.