Zanimivosti

152 minut?! Nekateri enostavno preveč čvekajo!

STA / T.C.
20. 12. 2014, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Le kaj je bilo tako zelo pomembnega? Najdaljši govorni klic z mobilnim telefonom v letošnjem letu v Sloveniji je po dostopnih podatkih trajal 152 minut. Zabeležili so ga v omrežju ponudnika storitev mobilne telefonije Izimobil. Najdaljši klic, ki so ga zabeležili v devetih letih od začetka njihovega delovanja, pa je medtem trajal kar 546 minut, torej več kot devet ur!

Thinkstock
Bomo manj govorili?

V četrt leta smo Slovenci poslali 550 milijonov SMS sporočil

Telekom Slovenije sporoča, da podrobnejših podatkov o dolžini pogovorov ne morejo razkrivati, operaterja mobilne telefonije Simobil in Tušmobil pa pojasnjujeta, da poseben varnostni mehanizem klic po dveh urah samodejno prekine.

Ta meja je kar nekajkrat dosežena - v Telemachu so do 10. decembra denimo zabeležili 147 takšnih klicev, pri ponudniku storitev Amis pa posebnih statistik glede opravljenih klicev v mobilnem omrežju ne vodijo.

V letošnjem tretjem četrtletju smo Slovenci posli kar 550 milijonov SMS-sporočil, to je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Statistični urad še navaja, da smo v treh mnesecih poslali še 11 milijonov MMS-sporočil, torej 14 odstotkov več kot lani.

Ob koncu tretjega četrtletja je bilo v Sloveniji 2.322.000 uporabnikov mobilnega omrežja.


Hkrati so statistiki zabeležili 984 milijonov minut oziroma 16 milijonov ur skupnega odhodnega prometa iz domačih mobilnih omrežij, torej okoli osem ur na prebivalca. Skupni odhodni promet iz mobilnih omrežij se je povečal za štiri odstotke, od tega domači promet za štiri odstotke, mednarodni pa za pet odstotkov.

Največji skok beležijo pri odhodnem mobilnem prometu v druga mobilna omrežja za 14 odstotkov ter odstotek manj v fiksna omrežja. Med vsemi uporabniki je bilo 73 odstotkov naročnikov. Njihovo število se je povečalo za štiri odstotke, število predplačnikov pa za en odstotek.