Zanimivosti

Boks mu pomeni skoraj vse na svetu

Gabrijel Toplak
12. 11. 2014, 21.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Mariborčan Igor Rašić se z borilnimi veščinami ukvarja že od mladih nog, zdaj pa svoje znanje prenaša na mlajši rod.41-letni oče štirih otrok, ki je imel zadnji uradni dvoboj v letu 2008, zdaj ponosno ugotavlja, da dela res tisto, kar ga veseli in zna, ter je vesel, da lahko svoje znanje prenaša na mlajše.

Gabrijel Toplak

Čeprav v Sloveniji marsikdo ob besedi boks najprej pomisli predvsem na borilni šport in Dejana Zavca, je boks ena od najstarejših športnih zvrsti, ki se je iz obračuna s pestmi razvila v plemenito športno disciplino. Občudovali so jo tudi kralji, trenirali aristokrati, starodavni vladarji pa so se z njo ukvarjali, da bi izboljšali svoje borilne sposobnosti.

gabrijel Toplak

Naša ekipa se je pogovarjala z Mariborčanom, 41-letnim Igorjem Rašićem, ki se z borilnimi veščinami ukvarja že od mladih nog, zdaj pa po končani fakulteti za šport svoje znanje prenaša na mlajši rod. Ponaša se s šestkratnim naslovom državnega prvaka, je zmagovalec več mednarodnih turnirjev in eden redkih boksarjev, ki je kadarkoli premagal Dejana Zavca, ko se je ta še ukvarjal z amaterskim boksom.

»Z boksom sem se začel ukvarjati leta 1992, a se z njim nikoli nisem ukvarjal profesionalno, ampak zgolj amatersko. V svoji karieri sem boksal s številnimi boksarji, ki so pozneje postali profesionalni prvaki. V ponos si štejem borbo s slovenskim boksarjem Armandom Kranjcem, ki sicer nastopa s švedskim potnim listom in je pred leti boksal za klub s Ptuja. Dvoboj sem res izgubil, a sem ga v prvi rundi spravil na kolena,« je poudaril Rašić, ki je imel zadnji uradni dvoboj v letu 2008.

V boksarski karieri je imel vzpone in padce, odkrito priznava Rašić, in s temi izkušnjami lahko poslej, po boksarski upokojitvi, in v trenerski karieri še kako pomaga svojim učencem. »Trenerstvo mi pomeni izredno veliko. To je edino, kar znam. Prepričan sem sicer, da bi lahko v boksu dosegel večje uspehe, saj sem bil po mnenju več trenerjev izredno talentiran, vendar sem se takrat raje za nekaj časa odločil za 'ulično' življenje. Ponosen sem, da sem se uspel zbrati in se ponovno posvetiti boksu, ki mi poleg štirih otrok, Luke, Lane, Lune in Lene, ter žene Albinke pomeni največ na svetu. Vseskozi se namreč izobražujem pod okriljem Železničarskega boksarskega kluba (ŽBK) Maribor, ki je obenem moj matični klub. Imam zaključeno prvo stopnjo trenerske licence AIBA, naslednji dve pa bi želel doseči v čim krajšem času,« je napovedal Rašić.

Gabrijel Toplak

Dandanes poučuje olimpijski boks, ki se uradno imenuje AOB (Aiba Opening Boxing) ter je edini pravi olimpijski boks. Njegovi treningi potekajo na sedežu ŽBK Maribor, kjer mu nadvse pomaga predsednik Zlatko Zilarević, medtem ko lahko v bodočem Nacionalnem panožnem centru na Tržaški cesti v Mariboru s pomočjo ustreznih strokovnjakov ter urejenih prostorov za fizioterapijo, fitnes, rehabilitacijo in podobno na najvišji ravni zagotavlja tako imenovane zasebne treninge s posamezniki (ena na ena, op. p.). Sogovornika obenem veseli, da je med mladimi čedalje več zanimanja za boks, saj se je starostna meja znižala na okoli 12 let. »V svoji trenerski karieri kot učitelj boksa lahko omenim tri posameznike, na katere sem še posebej ponosen. To so Edin Sejdinović, ki je doslej v Sloveniji še nepremagljiv, omeniti pa velja tudi Sadika Gashija in Adrijana Pregla, lahko pa se pohvalim, da iz moje osebne boksarske 'valilnice' prihaja kar šest državnih prvakov. Odkar sem prevzel ŽBK Maribor, smo tri leta zapored ekipno drugi v državi,« je sklenil Rašić.