Zanimivosti

Z mazdo6 postavili nov hitrostni rekord

5. 11. 2014, 22.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Slovenka Nina Jerančič je pripomogla, da je dizelska šestica presegla do zdaj najvišjo povprečno hitrost v 24 urah.

To je bil zmagoviti vikend (konec prejšnjega meseca) za mazdo na ATP testnem ovalu v Papenburgu v severni Nemčiji, ko je nekonvencionalni avtomobilski znamki uspelo postaviti 20 hitrostnih rekordov FIA

Tri limuzine Mazda6 s SKYACTIV-D 2,2 s čistim dizelskim motorjem moči 129 kW (175 KM) so zaključile 24-urni maraton z novo rekordno povprečno hitrostjo prvega avta 221,072 km/h in ostalih dveh z minimalnim zaostankom. Trenutno uradno še veljavni rekord za serijske avtomobile z dizelskim motorjem znaša 209,824 km/h. Vsaka od treh mazd je obenem postavila tudi več drugih hitrostnih rekordov na različne razdalje ali čase.

Za absolutno najboljši rezultat je zaslužna tudi Slovenka Nina Jerančič. Kot edina ženska predstavnica med tekmovalci je, zahvaljujoč svojim dolgoletnim dirkaškim izkušnjam, v ekipi zmagovalnega avta idealno opravila svojo nalogo.

Tri moštva je sestavljalo 23 voznikov iz sedmih evropskih držav. V vsaki je bil vsaj en profesionalni dirkač, novinarji in avtomobilski zanesenjaki, izbrani z Mazdinim natečajem v Nemčiji poleti. Vozila so v 24 urah prepeljala po več kot 5300 kilometrov, vozniki pa so se za volanom izmenjavali na poldrugo uro in pri tem s polnim plinom prevozili čez 300 kilometrov. Pri tem niso smeli voziti v zavetrju, hkrati pa so morali z izredno natančnostjo slediti paraboličnim zavojem na koncu ovala, da pri tem ne bi izgubljali hitrosti. Dodatno nevarnost je predstavljal občasno močan veter, mogoč nalet živali in nevihta tik pred koncem. Samo 0,89 km/h razlike med povprečnimi hitrosti vseh treh mazd6 po 24 urah je priznanje tako voznikom kot tudi mehanikom, ki so bili izbrani izmed servisnega osebja pri Mazdinih trgovcih, še posebej pa konstrukciji, voznim lastnostim in zanesljivosti teh avtomobilov, tudi ko so gnani do skrajnih meja.