Zanimivosti

Najtežje je imelo 839 gramov

M. Ž.
21. 10. 2014, 19.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Lepšega, s prijetnim jesenskim soncem obsijanega konca tedna, kot je bil zadnji, si organizatorji praznika topliškega jabolka – občina Dolenjske Toplice, Kmetijski gozdarski zavod Novo mesto in topliško društvo podeželskih žena – res niso mogli želeti.

M. Ž.

Začel se je sicer že v torek z ocenjevanjem domačih sadnih sokov in sadnih kisov, nadaljeval z dnevi divjega kostanja na Plavici v četrtek, vrhunec s pestrim celodnevnim zabavnim in strokovnim programom pa je doživel pretekli konec tedna v in pred topliškim KKC. Včeraj je bila še borza za lokalno preskrbo, za učence domače osnovne šole pa so organizirali strokovni ogled razstav. Danes bodo govorili o racionalizaciji prireje krav dojilj, imeli praktični prikaz postavitve pašnika in ocenjevanje kondicije živali ter odprli razstavo del, nastalih na 7. Ex-temporu Dolenjske Toplice.

M. Ž.

Letos so prvič oba dneva pripravili brezplačen ogled in prevoz do treh kmetij, in sicer sadjarske kmetije Bučar na Bušincu, zeliščarske kmetije Plavica v Cerovcu in genske banke starih sadnih sort ter muzeja Kočevarjev staroselcev v Občicah. Prikazali so tudi izdelavo jabolčnih zavitkov in jih brezplačno ponudili obiskovalcem, pripravili kmečko tržnico, ustvarjalno delavnico za otroke, portretiranje po stari tehniki mokri kolodij, z dobrotami iz jabolk so se predstavile štiri topliške gostilne, manjkal ni niti kostanj, mošt ... Novomeški zavod je znova poskrbel za razstave jabolk, žit, fižola in česna, seveda pa so kot vsako leto iskali najboljši jabolčni zavitek in najtežje jabolko.

M. Ž.

Letos je najboljši jabolčni zavitek spekla članica domačega društva podeželskih žena Metka Zupančič, najtežje jabolko je prinesel Andrej Košiček, tehtalo je kar 839 gramov, zlato priznanje za jabolčni kis je dobilo Sadjarstvo Košiček iz Trških njiv pri Žužemberku, zlato priznanje in prvo mesto med bistrimi jabolčnimi sokovi pa je pripadlo soku Jureta Žagarja iz Damlja.

M. Ž.