Zanimivosti

Portugalka dobra kljub slabemu vremenu

M. B. J. /D.L.
21. 10. 2014, 19.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Da bi portugalki ali potrgalki, kot ji pravijo Belokranjci, vrnili nekdanjo veljavo, so začeli v Metliki pripravljati prireditev Mlada portugalka. Letos je bila že šesta po vrsti.

M. B. J.

Portugalka med pivci ni priljubljena le zato, ker je sveža in aromatična, temveč tudi zato, ker v nekaj tednih dozori v mlado vino. Danes v Sloveniji ta trta raste le v Beli krajini. Tudi zaradi tega ji belokranjski vinogradniki želijo vrniti sloves, ki ga je imela nekdaj.

M. B. J.

Potem ko so s konjsko vprego pripeljali pred grad voz z lesenim sodom, v katerega so zabili pipo – tokrat je to naredil direktor KGZS – Zavoda Novo mesto Jože Simončič –, so začeli tudi uradno točiti prvo vino tekočega letnika. Obiskovalci so lahko pokušali in ocenjevali še vinske pridelke družin Legan, Plut, Hoznar in Kordič, vinogradništev Dolc in Pečarič, vinskih kleti KZ Metlika in Prusa ter vinogradnika Franca Turka. Za najboljšo mlado portugalko so izbrali vino družine Plut iz Drašičev.

M. B. J.

Medtem ko pokušajo letošnje prvo vino, na Mladi portugalki potrgajo tudi grozdje s potomke modre kavčine z mariborskega Lenta, ki raste pred metliškim gradom. To so letos storile kraljica metliške črnine Janja Hozner, slovenska vinska kraljica Špela Štokelj, mariborska vinska kraljica Urška Bračko, cerkvenjaška vinska kraljica Polona Čeh, prekmurska vinska kraljica Tamara Casar, kraljica rebule Teja Erzetič, ptujska vinska kraljica Urška Polanec, cvičkova princesa Maja Žibert, kraljica terana Katrin Štoka, vinska kraljica Radgonsko-kapelskih goric Anja Trstenjak in jeruzalemska kraljica vinsko-turistične ceste 15 Urška Smej. Na pomoč so jim priskočili še viničarka metliške trte Marija Škof, Jože Simončič, metliški župan Darko Zevnik, predsednik Društva vinogradnikov Metlika Ivan Kajin, društveni kletar Jani Stopar in maskota Vinko Grozdek.

M. B. J.