Zanimivosti

Razkrito, zakaj naprave 'crkujejo' malce po izteku garancijskega roka

M.J.
30. 9. 2014, 11.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da se nek aparat ali stroj pokvari ravno takrat, ko poteče njegova garancija? Tu je govora o štedilniku, televizorju ali mobilnem telefonu, katerih življenjska doba je le nekoliko daljša od trajanja garancijskega roka.

Vsem je popolnoma jasno, da ne bomo imeli istega pralnega stroja dvajset let, kot so jih ponavadi imele naše babice in mame. Razlog temu pa je 'namensko staranje.'

Evropski potrošniški center se je odločil raziskati fenomen hitrega kvarjenja tehnike in prišel do zaključka, da proizvajalci namerno izdelujejo naprave, ki se kvarijo hitreje, kot bi to pričakovali. Konkretneje – pralni stroj se pokvari po približno 2.500 pranjih, mobilni telefon komaj zdrži dve leti, televizor pa boste imeli prižgan približno 20.000 ur, nato pa ga boste morali dati popraviti ali poiskati zamenjavo zanj.

Po ugotovitvah Centra, se v programsko opremo določenih naprav namerno vprogramira določena napaka, ki napravo pokvari le malce po izteku garancije, nekateri proizvajalci pa namerno uporabljajo materiale in dele slabše kvalitete.

Tu pa se naše muke še ne končajo. Ko želimo popraviti določeno napravo, hitro ugotovimo, da je rezervne dele težko najti ali pa jih proizvajalec več ne proizvaja, s tem pa nas prisilijo v nakup novega aparata.