Zanimivosti

Menjava dobavitelja je varna

Sašo Avramovič
30. 9. 2014, 20.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Cene ponudnikov se spreminjajo. Danes je cenejši ta, čez teden drugi. Ravno cena je eden od glavnih razlogov, da se odločamo za zamenjavo dobavitelja. Je menjava varna in ali je treba kaj odšteti? Za odgovore smo povprašali Agencijo za energijo.

Profimedia

Najpogostejša vprašanja, ki se porajajo, so, ali je menjava dobavitelja brezplačna, varna in preprosta. Poglejmo primer menjave dobavitelja električne energije.

Postopek menjave dobavitelja elektrike:

- v imenu odjemalca ga lahko opravi nov dobavitelj,

- menjava je brezplačna,

- sklenitev nove pogodbe o dobavi elektrike,

- v postopku menjave bo elektrodistribucijsko podjetje izvedlo odbiranje števca,

- sprememba dobavitelja se izvede s prvim dnem v koledarskem mesecu.

V Agenciji za energijo pravijo, da je postopek menjave dobavitelja elektrike za odjemalce varen in preprost in da ga v njihovem imenu lahko opravi nov dobavitelj. Dejstvo je, da se z menjavo dobavitelja v nobenem primeru ne spremenijo niti omrežje, na katero je odjemalec priključen, niti električni priključek ali merilna naprava oziroma števec. »Odjemalec tudi po menjavi dobavitelja ostaja priključen na isto distribucijsko omrežje, ki ga vzdržujejo elektrodistribucijska podjetja, saj je to vezano na geografsko območje oskrbe z elektriko, tudi cena za uporabo omrežja ostaja enaka. Menjava dobavitelja je za odjemalca brezplačna,« so pojasnili.

Profimedia
Za menjavo dobavitelja pa moramo odjemalci skleniti novo pogodbo o dobavi elektrike in pooblastiti tudi novega dobavitelja, da za odjemalca pri elektrodistribucijskem podjetju uredi celoten postopek menjave. »V postopku menjave dobavitelja bo elektrodistribucijsko podjetje izvedlo odbiranje števca. Pridobljeni odbirek se bo upošteval za končni obračun obveznosti do dotedanjega dobavitelja in za določitev začetnega števčnega stanja pri novem dobavitelju.« Še to: sprememba dobavitelja se izvede s prvim dnem v koledarskem mesecu, če je bila do desetega dne predhodnega meseca podana pravilna, popolna in pravočasna zahteva za menjavo dobavitelja.
Profimedia
Tudi če se odločate za menjavo dobavitelja zemeljskega plina, je, kot pojasnjujejo v Agenciji za energijo, menjava preprosta, brezplačna in varna. Skrb, da bi pri menjavi prišlo do motenj v oskrbi, je odveč, saj v postopku menjave odjemalec ostaja priključen na isto omrežje zemeljskega plina, zamenja se le dobavitelj plina. »Prav tako menjava dobavitelja zemeljskega plina ne ogroža zanesljivosti oskrbe. Vsi gospodinjski odjemalci so skladno z določili Energetskega zakona zaščiteni odjemalci in zanje veljajo posebna določila, ki jih morajo izpolnjevati vsi dobavitelji končnim odjemalcem.«