Zanimivosti

Bo magma naredila konec raju na Zemlji?

J.P.
29. 9. 2014, 10.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Strokovnjaki v kalderi v Long Valleyju v Kaliforniji beležijo povečano potresno aktivnost, ki bi kaj lahko naznanjala skorajšnji ognjeniški izbruh.

Slika je simbolična.

Ko se magma premika skozi Zemljo, premika in lomi kamnine. To gibanje povzroča potrese, katere je mogoče zabeležiti s seizmometri na površini Zemlje. Tovrstni ognjeniški potresi so pogosto prvi znanilci ognjeniške aktivnosti. Od tipičnih, tektonskih potresov se razlikujejo po tem, da se pogosto dogajajo na globinah do deset kilometrov, niso tako intenzivni, se pojavljajo v rojih in so omejeni na območja pod ognjeniki. Gre namreč za ritmično povezano seizmično energijo, ki jo strokovnjaki povezujejo s podzemnim gibanjem magme.

Nad dogajanjem v kalderi v Long Valleyju bdi enainšestdeset seizmometrov, ki tvorijo potresno mrežo, zadolženo za prepoznavanje potresne aktivnosti. Tako so strokovnjaki pred dnevi na območju v le štiriindvajsetih urah zabeležili več kot dvesto potresov, kar nekaj s hipocentri izrazito blizu površja.

Kaldere pogosto napolni voda.

Rodger Wilson, eden od strokovnjakov, ki že več desetletij spremlja dogajanje na območju, takšne aktivnosti ni videl od devetdesetih let prejšnjega stoletja. Potresni roji so v Long Valleyju sicer povsem običajen pojav, vendar pa nihče ne zna napovedati, kam se bo premaknila magma. Zato je povsem mogoče, da se na območju pripravlja velikanski izbruh, sploh spričo dejstva, da je ognjenik nazadnje izbruhnil pred 50.000 leti.