Zanimivosti

Milijone strežnikov ogroža še nevarnejši računalniški hrošč

STA/G.G.
25. 9. 2014, 15.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Strokovnjake za računalniško varnost je presenetil nov računalniški hrošč, ki hekerjem omogoča dostop do več sto milijonov strežnikov, računalnikov in drugih naprav po svetu. Gre za napako v osrčju operacijskega sistema Unix, ki je osnova za priljubljen odprtokodni operacijski sistem Linux in Applov Mac OS.

Thinkstock
Napaka, ki so jo poimenovali Shellshock, se skriva v ukazni lupini bash, ki je ena osnovnih komponent omenjenih operacijskih sistemov in uporabniku omogoča popoln nadzor na sistemom. Gre za bistveno hujšo ranljivost od zloglasnega Heartbleeda, ki so ga raziskovalci odkrili aprila letos, poroča britanski BBC.

Medtem ko je Heartbleed ogrožal okoli pol milijona računalnikov po vsem svetu, prve ocene kažejo, da bi hrošč Shellshock lahko prizadel najmanj pol milijarde računalnikov.

Varnost ranljivost je še posebej resna, saj je Linux eden najbolj priljubljenih operacijskih sistemov za strežnike. Osebni računalniki z operacijskim sistemom Windows so pred hroščem varni, saj Microsoftov operacijski sistem ne vsebuje ranljive komponente.