Zanimivosti

Premiera: mclaren P1 GTR

A.Š.
22. 8. 2014, 10.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Woking je odstrl tančice s koncepta P1 GTR, ki naj bi bil najboljši avto za steze na svetu.

Koncept, prikazan v Pebble Beachu, je močno modificirani cestni P1. McLarnovi inženirji so navili dvojec 3,8-litrski V8 twin turbo in elektro motor s 674 kW (916 KM) na 736 kW (1000 KM). Avto je bolj aerodinamično učinkovit, zahvaljujoč za osem centimetrov razširjenemu koloteku spredaj in drugačnemu sprednjemu odbijaču. Ima drugačne hladilne vode, strešni periskop, znižano podvozje, za sprednjimi kolesi pa je dodatno stransko aerodinamično vodilo, ki v hladilni sistem motorja dovaja več zraka in izboljšuje podtlak, ki ga generira dno.

Na zadku je fiksno dvojno krilce na karbonskih stebričkih in ima vgrajen hidravlično nadzorovani DRS-sistem, ki zmanjšuje delovanje krilca na ravninah. Mclaren P1 GTR je obut v 19-palčna dirkaška kolesa z dirkaškimi gumami in centralnim pritrjevanjem. Na krovu je tudi pnevmatski sistem dviganja avtomobila za lažje menjanje gum, prevzet s 650 GT3.

Avto prihaja iz oddelka McLaren Special Operations (MSO), v proizvodnjo gre prihodnje leto, ko bo narejen zadnji P1, kupili pa ga bodo lahko ekskluzivno le lastniki cestnega P1. Vsak od primerkov bo stal norih 2,3 milijona evrov.