Zanimivosti

Razvanjski gasilci že več kot stoletje

Gabrijel Toplak
25. 6. 2014, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Razvanju, kraju, ki leži ob vznožju Pohorja na jugovzhodnem delu občine Maribor, je sobota minila praznično in v znamenju gasilcev. Tamkajšnje prostovoljno gasilsko društvo, ki deluje kot enota v sistemu javne gasilske službe, je namreč praznovalo 110 let obstoja, Gasilska zveza (GZ) Maribor pa 25. dan gasilcev.

Gabrijel Toplak

»Četudi v paradi nismo videli celotne gasilske flote, saj se ponašamo resnično z velikansko 'vojsko', se kot župan v mestu počutim varno,« je poudaril prvi mož Maribora dr. Andrej Fištravec in se spomnil obiska v srbskem Kraljevu, kjer so mariborski gasilci pred kratkim pomagali odpravljati posledice, ki so jih povzročile poplave. 

Gabrijel Toplak
»Tam se mi je župan zahvalil, da smo jim poslali tako dobro enoto specialcev. Popravil sem ga, češ da gre samo za prostovoljce, ki imajo dobro opremo in so dobro izurjeni. Tukaj ne gre samo za tradicijo, ampak za primer, kako bi morali v Sloveniji v družbi urejati tudi druge stvari. Danes lahko z nepopolnim profesionalnim moštvom in na račun ustrezne usposobljenosti prostovoljcev pokrivamo in rešujemo velike katastrofe,« je pojasnil župan in poudaril, da prostovoljni gasilci niso več druščina, ki organizira samo gasilsko veselico. »So branilci naše skupnosti v izjemnih situacijah,« je sklenil Fištravec.
Gabrijel Toplak
Na visok jubilej je ponosen tudi predsednik razvanjskih gasilcev Anton Šparakl, saj so začeli tako rekoč iz nič. »Leta 1963 smo skoraj propadli in samo redkim posameznikom se lahko zahvalimo, da smo danes takšni, kot smo. Imamo okoli 90 članov, od tega tudi žensko desetino, in za zdaj dovolj podmladka,« je poudaril Šparakl.
Gabrijel Toplak
Slavko Kramberger, predsednik GZ Maribor, v kateri je več kot dva tisoč gasilcev iz 21 društev v petih občinah, pa je ponosno pristavil, da so gasilci in slovenski športniki edini, ki našo državo navzven še najbolje predstavljajo.