Zanimivosti

Uspešen prenos znanja med raziskovalci in gospodarstvom

M.J.
12. 6. 2014, 10.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Da raziskovanje ni samo sebi namen, je pomembno, da doprinos znanstvenikov in uporabno vrednost njihovih stvaritev prepozna tudi gospodarstvo oziroma trg. Tak je primer podjetje INEA, d. o. o. in Laboratorija za avtonomne mobilne sisteme, Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Sinergija uspešnega sodelovanja gospodarstva in znanstvenoraziskovalnega okolja je bila na 6. industrijskem forumu IRT 2014 nagrajena s priznanjem TARAS.

Strokovno komisijo sta podjetje in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani prepričala s sodelovanjem pri razvoju energetsko učinkovitega multivariabilnega prediktivnega vodenja klimatske naprave na osnovi mehkega modela.

Vzorčen primer uspešnega sodelovanja

Industrijski forum IRT potrjuje, da sta podjetje INEA, d. o. o. in laboratorij za avtonomne mobilne sisteme vzorčen primer odličnega sodelovanja in uspešnega prenosa znanja, ki sta ga partnerja udejanjila v inovativnem izdelku na zahtevnem globalnem trgu. Raziskovalna skupina Laboratorija za mobilne sisteme s širokim spektrom znanj in naprednimi metodami vodenja že vrsto let razvija in preizkuša algoritme vodenja na osnovi prediktivnega funkcijskega regulatorja, podjetje Inea pa jih uporablja v razvojnem okolju na različnih industrijskih projektih.

Prenos znanja v industrijsko okolje so nadaljevali v okviru Kompetenčnega centra za sodobne tehnologije vodenja in doktorskega študija mladega raziskovalca, rezultat pa je trenutno najbolj kompleksen multifunkcijski regulator na osnovi mehkega modela, ki je pri preizkusu na resnični klimatski napravi izkazal 12-  in 30-odstotno izboljšanje vodenja temperature oziroma relativne vlage ter do 44-odstotno zmanjšanje porabe energije.

Rešitev omogoča preprosto nadgradnjo osnovnega koncepta algoritmov, ki ga je odkupilo podjetje Mitsubishi Electric Corporation ter jih uporablja v svojih orodjih in trži na svetovnem trgu.

TARAS v roke štirim nagrajencem

Kipec TARAS iz titana, ki je narejen po najsodobnejšem postopku ulivanja, so prejeli Peter Kosin, direktor, mladi raziskovalec Aleksander Preglej, Igor Steiner, vodja področja procesnega vodenja iz Inee ter vodja Laboratorija za avtonomne mobilne sisteme Igor Škrjanc. Slednji je razližil, da je tako sodelovanje z gospodarstvom pomembo za plasiranje idej v prakso, zato so v laboratoriju veseli vsake možnosti sodelovanja na konkretnih projektih.